Četvrta generacija
234

Audi predstavio novi RS6 Avant: Idealno rješenje za porodične izlete na Nürburgring

E. L.
Paralelno s obilježavanjem 25 godina od predstavljanja prvog Avant Audija s oznakom RS u Ingolstadtu su predstavili novo izdanje svog jedinstvenog superbrzog karavana.

Audi će novi RS6 Avant ovaj put nuditi i kupcima u Sjevernoj Americi, a „trkaći automobil u porodičnom pakovanju“ u četvrtom izdanju pokreće 4-litarski V8 biturbo motor koji na obje osovine (quattro) šalje 600 konjskih snaga i 800 Nm obrtnog momenta.

Za prijenos snage zadužen je 8-stepeni automatski mjenjač, a spomenuti potencijal motora dovoljan je da RS6 Avant (zajedno sa kućnim ljubimcima) na 21-inčnim točkovima od 0 do 100 km/h stigne za 3,6 sekundi i razvije elektronski ograničenih 250 km/h. U opciji su i 22-inčne felge.

Kupcima koji iz nekog razloga preziru elektronske limitatore Audi (Sport) za RS6 Avant nudi i opcione pakete Dynamic i Dynamic Plus s kojima najveća brzina automobila iznosi 280, odnosno 305 km/h. Za efikasno zaustavljanje brinu kočnice s prečnikom diskova koji iznosi 420 milimetara (naprijed) i 370 milimetara (nazad), a s opcionom karbonsko-keramičkom kombinacijom prečnik prednjih diskova iznosi 440 milimetara.

U bogatoj standardnoj opremi je i adaptivni zračni ovjes s kojim RS6 Avant u odnosu na standardni A6 može biti bliži podlozi dodatnih 30 milimetara, a uz vrhunske performanse prtljažnik i dalje "guta“ 565 litara (1.680 litara s oborenim naslonima zadnjih sjedišta).

Cijena automobila sa znatno proširenim blatobranima koji vozaču, pored ostalog, nudi i šest radnih programa još uvijek nije objavljena, a prodaja počinje u prvom kvartalu naredne godine.

Vezani članci