Noviteti
4

Audi predstavio konceptni TT sa 600 konjskih snaga

Klix.ba
Audijev "Super TT" premijerno će biti predstavljen ljubiteljima Audija i Volkswagena koji se svake godine okupljaju na izložbi automobila spomenutih brendova koja se održava pored austrijskog jezera Wörthersee.

Audijev coupe TT nikada se nije svrstavao među "ozbiljne" sportske automobile, jer Audi u toj kategoriji već godinama nudi R8. I dok su mnogi očekivali da će u Audiju za ovogodišnji Wörthersee Tour pripremiti neki "strašni" konceptni automobil na temu modela R8, iz Ingolstadta je stigao konceptni model TT Clubsport Turbo Technology čiji motor razvija 600 KS i 650 Nm najvećeg obrtnog momenta. Ubrzanje od 0 do 100 km/h iznosi 3,6 sekundi, a maksimalna brzina je 310 km/h. Sve zajedno daleko je od Audija TT čiju je najsnažniju produkcijsku varijantu (RS) pokretao motor sa 340 KS.

Konceptni TT dobio je nekolicinu novih aerodinamičkih karoserijskih komponenti, a naglašeno prošireni blatobrani asociraju na Audijev omiljeni Quattro Concept. Dodatak "Turbo Technology" u nazivu automobila odnosi se na električni turbo-punjač uz koji je u potpunosti eliminisana zadrška u radu turbo-punjača (poznatija kao turbo rupa), a punjač se napaja baterijama koje su smještene u prtljažniku i pune se prilikom kočenja automobila.

U unutrašnjosti automobila dominiraju karbon i alkantara, a tu su i višeuporišni trkaći sigurnosni pojasevi, čime se na neki način sugerira da bi se ovaj automobil najbolje snašao na trkalištima. Iako se za sada radi samo o izložbenom konceptnom primjerku, u Audiju su nagovijestili da je mnogo tehnoloških rješenja koja se koriste u ovom automobilu veoma blizu ulasku u njihove produkcijske modele.