Zvanično predstavljen Q3
0

FOTO+VIDEO / Audi otkrio izgled svog najmanjeg SUV-a

Sarajevo-x.com
Prije zvanične svjetske premijere na sajmu automobila u Šangaju, Audi je javnosti predstavio izgled dugo očekivanog SUV-a koji će biti najkompaktniji u njihovoj ponudi "Q" modela.

Iz Audija prije svega ističu da novi Q3 spada među "crossovere, što ističe i svojim oblikom karoserije i elementima dizajna koji podsjećaju na sportske kupee". Naravno, i uz nešto neobičniji oblik karoserije, Q3 jasno ističe svoju pripadnost Audi porodici, i to nezaobilaznim detaljima poput jednodijelne maske, i prepoznatljivim svjetlima.

Svoj kompaktan izgled Audi Q3 potvrđuje i dimenzijama, pa je sa 4,39 metara dužine i 1,83 metra širine u rangu klasičnih kompakta, dok istovremeno nudi preglednost zahvaljujući 1,6 metara visine.

Unutrašnjost Audija Q3 je uređena primjetno skromnije od skupljih modela Q5 i Q7, baš kao što je to primjetno na prijmjer kod Audija A1 u odnosu na model A3 ili A4, ali je jasno da je kvalitet materijala i nivo izrade na nivou koji se očekuje od ovog proizvođača. Također, Q3 se ističe i praktičnom stranom, uprkos kompaktnim proporcijama, pa će 460 litara zapremine u prtljažniku biti više nego dovoljno za svakog prosječnog kupca.

Na samom početku komercijalizacije ovog modela, Audi će Q3 ponuditi sa tri motora, i to jedan dvolitreni TFSI u dvije verzije i jedan TDI. Slabiji TFSI proizvodi 170 KS, dok poželjniju opciju čini verzija sa 211 KS. Turbodizelski motor će biti vjerovatno i najpopularniji, a u Q3 on će isporučivati 177 KS.

Naknadno će u ponudu biti uvršten i osnovni model koji će imati pogon samo na prednje točkove, ali i slabiji 2.0 TDI sa 140 KS. Početak prodaje u Evropi zakazan je već za juni ove godine, dok će u Njemačkoj osnovni model koštati 29.900 eura.