Noviteti
0

Audi odobrio razvoj modela Q1

Klix.ba
Porodica Q modela se povećava: Uprava i Savjet predstvanika zaposlenih AUDI AG-a su najavili, da će sa Audijem Q1 od 2016. sa trake silaziti novi model na lokaciji Ingolstadt.

„ Audi Q1 je dio naše široko utvrđene SUV strategije. On nastaje na bazi modularne poprečne matrice i zaokružit će našu Q seriju“, kaže Rupert Stadler, Predsjedavajući uprave AUDI AG-a. Kao atraktivan ulaz u Q porodicu novi model će snažno doprinjeti daljem rastu firme i ojačati internacionalnu sposobnost konkurencije. Sa Q1 Audi nastavlja svoju ofanzivu modela; do 2020. će proizvođač automobila proširiti svoju paletu proizvoda sa sada 49 na više od 60 modela. Do tada će Audi dostići volumen isporuke od više od dva miliona automobila godišnje.

Odluka o proizvodnji doprinosi tome, da se dugoročno osigura iskorištenje matične tvornice Ingolstadt. Tamo Audi sa A3 i A3 Sportbackom kao i A4/A5 porodicom proizvodi modele A i B segmenta. Peter Mosch, Predsjedavajući savjeta zaposlenih firme, pozdravlja odluku: „ Ona je jasno opredjeljenje za Ingolstadt kao proizvodnu lokaciju. Mi ćemo se i ubuduće zalagati za to, da još jače izgradimo tvornicu u tehnološki vodeću tvornicu u Audi koncernu“. Odluka o modelu je dokaz da odlučivanje predstavnika uposlenika osigurava radna mjesta i da internacionalizacija Audi koncerna neće ići na teret njemačkih lokacija.

U Q porodicu spadaju Q3, RSQ3, Q5, SQ5 i Audi Q7. Q5 je širom svijeta tržišni lider u svojoj direktnoj konkurentskoj okolini. U ovoj godini Audi je do oktobra kupcima već isporučio 194.430 jedinica Q5 modela , 17 procenata više nego u periodu prethodne godine. Oko 230.000 automobila je od ovog modela planirano u 2013. godini. To je više od polovine ukupnog Q volumena. Udio SUV automobila u ukupnom volumenu firme iznosi u ovoj godini oko 28 procenata i treba se do 2020. povećati na više od 35 procenata. Sveukupno je Audi od tržišnog uvođenja prvog SUV automobila u 2006. godini proizveo već više od 1,5 milion automobila Q porodice i isporučio ih kupcima.