Noviteti
1

Aston Martin Vulcan: Samo za trkalište za 3,4 miliona dolara

Klix.ba
Jedan od 24 napravljena trkaća Vulcana u novembru je stigao u Sjedinjenje Američke Države gdje se sada prodaje za 3,4 miliona dolara.

Iza prodaje crvenog Aston Martin Vulcana stoji kompanija Cleveland Motorsports, ali njegova cijena sada umjesto 2,3 (koliko je 2015. godine za Vulcan tražio Aston Martin) iznosi čak 3,4 miliona dolara.

Opisan kao najuzbudljiviji automobil koji je ikada izašao iz pogona Aston Martina, Vulcan je premijerno predstavljen na posljednjem izdanju Sajma automobila u Ženevi i često se stavlja rame uz rame s automobilima poput Ferrarija FXX K i McLarena P1 GTR. Masa automobila čija je karbonska šasija "obložena“ karbonskim karoserijskim elementima iznosi samo 1.350 kilograma, a dizajn je "potpisao“ Marek Reichman koji spada među najcjenjenije dizajnere današnjice i zaslužan je za neke od najljepših kreacija Aston Martina među koje spada i model One-77.

I dok se u Ferrariju i McLarenu za svoje "trackday“ automobile oslanjaju na hibridnu pogonsku kombinaciju, Vulcan pokreće naprijed smješten atmosferski 7-litarski V12 "monstrum“ koji u svom posljednjem izdanju, preko 6-stepenog sekvencijalnog Xtrac mjenjača, na zadnju osovinu isporučuje više od 800 konjskih snaga. U razvoju motora učestvovali su i inžinjeri koji svoju platu zarađuju u tvorničkom timu Aston Martin Racing koji iza sebe ima ogromno iskustvo stečeno u trkama GT automobila.

Vulcan ispunjava sve sigurnosne norme koje propisuje FIA, postavljen je na 19-inčnim felgama s centralnim pričvršćivanjem na kojima su Michelin gume homologirane za upotrebu na stazi, a komplet karbonsko-keramičkih kočnica s diskovima promjera 380 milimetara (naprijed) i 360 milimetara (nazad) u ovom slučaju dolazi iz kompanije Brembo.