Noviteti
9

Arrinera Hussarya GT izgleda fantastično

Klix.ba
Poljski proizvođač superautomobila Arrinera je objavio zvanične fotografije trkaćeg automobila Hussarye GT.

Trkaći automobil je predstavljen prošle sedmice u Velikoj Britaniji na sajmu Autosport International u Birminghamu, a sada su objavljene i zvanične fotografije. Automobil je dizajniran specijalno za FIA GT4 šampionat, ima pogon na stražnje točkove, a pokreće ga 6,2-litarski V8 motor General Motorsa uparen sa šestostepenim sekvencijalnim mjenjačem. Motor razvija 430 KS, a automobil je težak 1.249 kg.

Lagana konstrukcija je rezultat upotrebe kombinacije aluminija, karbonskih vlakana i kevlara. Automobil je dobio sportski ovjes sa Öhlins amortizerima i oprugama na obje osovine. Za zaustavljanje se brinu Alcon kočnice s kliještima sa šest klipova i diskovima promjera 380 mm.

Unutrašnjost je karakteristična za trkaće automobile, orjentisana je na vozača, a postavljeno je i sportsko Corbeau sjedište. U izradi su korištena karbonska vlakna, a postavljen je i Cosworthov ekran koji prikazuje važne podatke.

Što se tiče cestovne verzije Hussaryje, pokretat će je 6,2-litarski V8 motor koji isporučuje 650 KS pri 819 Nm obrtnog momenta. U dolasku je još snažnija verzija, a to je Hussaryja 33, koja će se pojaviti za nekoliko godina.

Arrinera će proizvoditi samo tri ili četiri GT4 trkaća automobila godišnje, a osnovna cijena će biti 185.000 dolara.