Stiže 2019. godine
7

Aria Group predstavila hibridni hiperautomobil FXE

Klix.ba
Nakon kratke teaser kampanje, Aria Group je predstavila svoj hibridni superautomobil FXE na Sajmu automobila u Los Angelesu.

Razvoj je još uvijek u toku, ali prodaja neće početi prije kraja 2019. godine. Međutim, kada se ovaj hibridni superautomobil nađe na cesti, razvijat će 1.150 KS. Cilj je napraviti američkog rivala evropskim automobilima iz Lamborghinija, Ferrarija i McLarena.

Aria namjerava ponuditi dva modela, model FE bi koristio atmosferski 6,2-litarski V8 motor s pogonom na stražnje točkove, dok će za one koji žele snažniji automobil biti dostupan hibridni FXE sa dva motora i baterijom od 10 kWh. Motori će zajedno isporučivati 1.150 KS i 1.784 Nm obrtnog momenta. Snaga će se na stražnje točkove prenositi putem osmostepenog sekvencionalnog mjenjača.

Procjenjuje se da će FXE od 0 do 100 km/h ubrzavati za manje od ri sekunde te da će njegova maksimalna brzina iznositi 338 km/h. FXE će koristiti vrhunske komponente kako bi izvukao maksimum iz svog hibridnog pogona. Monokokna šasija je napravljena od karbonskih vlakana, kao i neke komponente karoserije, što doprinosi smanjenju težine.

Razvoj modela FXE traje već godinu, a kompaniji je potrebna još godina rada prije nego se prototip nađe na cesti. Detalji o automobilu su još uvijek misterija, ali se vjeruje da će biti dostojan rival ostalim superautomobilima.