Tvrdnje dobavljača
42

Apple još uvijek radi na svom automobilu koji će debitovati 2021. godine

D. B.
Kompanija Apple još uvijek radi na svom Apple Car automobilu koji bi trebao debitovati 2021. godine, tvrde dobavljači.

Apple je dobio dozvolu za testiranje autonomnog automobila na javnim cestama u Californiji još 2017. godine, a to je bio ogroman korak naprijed za kompaniju i njeno samovozeće vozilo. Međutim, dvije godine kasnije je kompanija isključila oko 200 ljudi iz ovog projekta, zbog čega se sumnjalo u budućnost plana, no ispostavilo se da Apple ne samo da još uvijek radi na automobilu, nego i da je dvije godine ispred originalnog plana.

Brojni dobavljači dijelova s Tajvana se pripremaju za proizvodnju Appleovog automobila. Radi se o kompanijama kao što su Heda, BizLink-KY, Heqin i Tomita, koje proizvode komponente za dostavu tokom prva dva kvartala 2021. godine. Konačan proizvod, odnosno Appleov samovozeći automobil, debitovat će u septembru naredne godine.

Novi izvještaj se kosi s prethodnim u kojima se navodilo da je Apple tek u ranoj fazi pregovora s dobavljačima komponenti potrebnih za autonomni automobil.

U kojoj tačno fazi je razvoj projekta, zasad nije poznato, ali se prema posljednjim informacijama čini da je razvoj pri samom kraju.