Širenje ponude
35

Alpine u Ženevu stiže sa dvije nove verzije modela A110

Klix.ba
Francuska automobilska kompanija pod okriljem Renaulta na Sajmu automobila u Ženevi predstavit će model A110 u verzijama Pure i Légende.

Nakon nedavnog početka proizvodnje dugo očekivanog modela A110, koji su prvi kupci mogli naručiti u brojčano ograničenoj seriji "Prèmiere Édition", u francuskoj automobilskoj kompaniji Alpine pripremili su dva nova (namjenska) paketa opreme za svoj sportski Coupe koje će publika premijerno moći vidjeti na predstojećem Sajmu automobila u Ženevi.

S bijelom bojom karoserije stiže model A110 Pure kojim u Alpini žele animirati kupce koji preferiraju olakšane sportske automobile koji će se odlično snalaziti na stazi, a iako još uvijek nije zvanično potvrđeno, masa automobila ne bi trebala prelaziti 1.080 kilograma.

Na suprotnoj strani je sivi model A110 Légende koji bi se trebao svidjeti kupcima koji vole natprosječno opremljene sportske automobile, što u ovom slučaju uključuje karbonske detalje u kožom obloženoj unutrašnjosti u kojoj i dalje dominiraju višestruko podesiva Sabeltova sjedišta.

Obje Alpine pokreće novorazvijeni centralno smješten 1,8-litarski četverocilindarski turbobenzinski motor s 252 KS i 320 Nm najvećeg obrtnog momenta koji se na zadnju osovinu distribuira preko 7-stepenog automatskog mjenjača kojem pomažu dva kvačila, a isti motor s nešto više konjskih snaga Renault koristi u aktuelnom modelu Megane RS.

Alpinin odgovor na Alfa Romeo 4C i Porsche 718 Cayman uskoro bi mogao dobiti i snažniju verziju (oko 300 KS) s kojom bi nakon još strožije "dijete" trebalo otpasti još 50 kilograma. Pored više snage i manje kilograma automobil bi trebao dobiti adekvatno reprogramiran mjenjač i još čvršći ovjes.