Noviteti
0

Alfa Romeo 156-facelift

Klix.ba
Alfa 156 od sad nam dolazi sa agresivnijim pogledom i osnaženim dizelašem.

Italdesign je usavršio dizajnerska riješenja Waltera da Silve koji je prešao u V.A.G. koncern, pa nas ne trebaju iznenaditi sličnosti nove 156-ice sa, za sada, konceptnom Brerom koja je također djelo ruku genijalnog Giugara.

Ali konstruktori nisu poradili samo na prednjoj masci, blaže promjene se osjete i na zadnjem djelu a to se vidi i na dimenzijama koje su doživjele neznatne promjene pa je 156-ica sada duža za 5mm, 2mm šira i čak 15 mm viša.

I unutrašnjost je prošla kuru podmlađivanja te sada još više liči u onoj u manjoj 147-ici, korišteni su i kvalitetniji dvobojni materijali i novi materijal za obloge nazavan Alfatex. Najveća novost u unutrašnjosti je veliki ekran na središnjoj konzoli ispod kojeg se nalazi automatski klima uređaj.

Paleta agregata ostaje nepromjenjena uz izuzetak 2,4 litrenog MJTD (Multijet) turbodizelaša, koji sada oslobađa čak 175 KS u odnosu na prijašnjih 140 KS a povećan je i obrtni moment koji sada iznosi 385 Nm. Ovaj agregat bi trebao u potpunosti razuvjeriti sve zagrižene Alfiste kako znak Cuore Sportivo ne može nositi dizelska Alfa.

Nova 156-ica se na našem tržištu može očekivati krajem tekuće godine, a u isto to vrijeme naravno i cijene.