Noviteti
6

Abarth predstavio trkaći 124 Spider

Klix.ba
Paralelno s predstavljanjem cestovne verzije Abarth je u Ženevi izložio i trkaću rally verziju modela 124 Spider koja je napravljena prema FIA specifikacijama koje važe za klasu R-GT.

Abarth je na Sajmu automobila u Ženevi predstavio svoju verziju na temu Fiata 124 Spider koju pokreće 1,4-litarski turbo-benzinski motor sa 170 konjskih snaga. Odmah do cestovne verzije Abarth je izložio i mnogo otrovniju "škorpiju“ namijenjenu rally trkama koju pokreće 1,8-litarski motor sa 300 konjskih snaga pri 6.500 obr/min. U odnosu na cestovnu verziju koja se može dobiti sa 6-stepenim ručnim ili opcionim sekvencijalnim mjenjačem, trkaći model nudi se isključivo sa 6-stepenim sekvencijalnim mjenjačem uz koji stiže i djelimična mehanička blokada diferencijala. Prijenos snage distribuira se na zadnju osovinu.

Iako u Abarthu još uvijek nisu objavili masu trkaćeg Spidera, zasigurno će biti manja od ionako laganog cestovnog modela čija je masa samo 1.060 kilograma. Rally model također je dobio čvršći ovjes koji uključuje višestruko podesive amortizere i multilink zadnju osovinu. Za potrebe trkanja mekani sklopivi krov u ovom je slučaju zamijenjen tvrdim fiksnim krovom koji je napravljen od kompozitnih materijala.

U skladu sa normativima klase R-GT, Abarth 124 Spider opremljen je nekolicinom ojačanih komponenti i serijski je opremljen sigurnosnim kavezom. U cilju smanjenja mase unutrašnjost je poprilično ogoljena, a standardne felge zamijenjene su OZ felgama iz programa koji je namijenjen trkaćim automobilima.

Abarth 124 Spider Rally koštat će 150.000 eura i bit će na raspolaganju od naredne sezone.

Vezani članci