Sedma generacija u BiH
0

FOTO / Novi VW Passat na domaćem tržištu

Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Nakon zvanične svjetske premijere u Parizu, u jesen prošle godine, Volkswagenova perjanica u segmentu porodičnih i poslovnih limuzina, stigla je i na domaće tržište. Uz svjež vizuelni identitet i još veći nivo kvalitete Passat B7 ima namjeru nastaviti puteve uspjeha koje su započele prethodne generacije.

Današnjom prezentacijom u zgradi ASA Holdinga u Sarajevu nova generacija Volkswagen Passata i zvanično je uvedena na tržište automobila u Bosni i Hercegovini. Novi Passat znatno se razlikuje od svog prethodnika, iako možda na prvi pogled i ne djeluje tako. Sam prednji dio donosi novi identitet, ali ne i samo on, jer se novi koncept ogleda i u njegovim blatobranima, vratima, bočnim elementima i zadnjem dijelu, koji je sada klasičniji i dorečeniji.

S novim Passatom rođene su nove ideje kroz inovativne sisteme. Tako, naprimjer, Passat može biti opremljen sistemom prepoznavanja umora kod vozača ili automatskom regulacijom razmaka ACC sa sistemom nadzora okoline "Front Assist“, kao i "City", funkcijom kočenja u nužnim situacijama. Tu je i zanimljiva dinamička regulacija dugog svjetla, "Dynamic Light Assist“, predviđena za optimalnu vidljivost, bez zasljepljivanja vozača iz suprotnog smjera.

Proporcije Passata B7 vrlo su slične onima kod prethodne generacije, te i u ovom slučaju garantuju uzornu prostranost i komfor, dok potpunu iskoristivost garantuje zapremina prtljažnika od 565 litara kod limuzine, odnosno 603 litre u karavnaskoj Variant verziji.

U početku komercijalizacije na tržitu Bosne i Hercegovine Volkswagen Passat biti će ponuđen sa dva motora, u nekoliko verzija. Tako će osnovu činiti benzinski 1.8 TSI sa 160 KS, a tako pogonjen Passat sa ručnim šestostepenim mjenjačem i Comfortline paketom opreme košta 43.500 KM sa PDV-om. Ponuda dizelskih motora za sada će u BiH biti sastavljena od 2.0 TDI agregata u verzijama sa 140 i 170 KS. Tako je najpristupačiniji dizelski Passat pogonjen dvolitarskim dizelašem snage 140 KS, i uz Comfortline paket opreme do registracije košta 48.200 KM.

Kao što se može primjetiti, novi Passat će u BiH biti ponuđen samo sa paketima opreme Comfortline i Highline, dok su paketi Trendline i Sportline izbačeni iz ponude nakon detaljne analize prodaje prethodnog modela.