Njemački pickup
14

Novi Volkswagen Amarok stiže 2022. godine

D. B.
Koncept Volkswagen Tarok
Koncept Volkswagen Tarok
Nova generacija Volkswagenovog pickupa Amarok pojavit će se na tržištu 2022. godine.

Volkswagen je u misiji elektrifikacije svoje cjelokupne ponude, ali neki modeli su izostavljeni, kao što je slučaj s pickupom Amarok. Sljedeća generacija pickupa će ostati vjerna motorima s unutrašnjim sagorijevanjem, odnosno benzinskim i dizelskim pogonskim jedinicama, a pojavit će se tokom 2022. godine.

Informaciju je otkrio Volkswagenov šef operacija Ralf Branstatter, koji je za CarSales na Sajmu u Frankfurtu otkrio da hibridizacija nije planirana za Amarok.

Amarok će dijeliti platformu i mnogo tehnologije sa sljedećom generacijom Fordovog Rangera, a u vrhu ponude bi mogli biti V6 dizelski i benzinski motori. Aktuelni Amarok ima V6 TDI motor koji razvija 255 KS i 580 Nm obrtnog momenta, a tuneri poput ABT-a iz ovog motora izvlače 302 KS i 630 Nm. Ranger bi mogao dobiti 2,7-litarski benzinski twin-turbo i 3,0-litarski V6 dizelski motor koji bi se mogli naći i pod Amarokovom haubom.

Bit će interesantno vidjeti da li će se novi Ranger, koji bi trebao biti gotovo identičan Amaroku u mnogim aspektima, također oslanjati samo na fosilna goriva. U evropskom pickup segmentu i dalje dominiraju dizelaši, a na američkom benzinci.

Saradnja Forda i Volkswagena bi mogla pomoći njemačkom proizvođaču da izvozi novi Amarok iz Evrope u Sjevernu Ameriku. Zasad nema konačne odluke, ali Volkswagen analizira mogućnosti, a potencijalno "zeleno svjetlo" ovisi o finalnom proizvodu koji bi morao biti "adekvatan za prodaju širom svijeta".