auto
0

Novi Audi A5 Sportback i na BiH tržištu

Sarajevo-x.com
Audijev novi model A5 Sportback je već svojim prvim pojavljivanjem na svjetskom tržištu oduševio sve one koji od automobila očekuju samo najbolje.

Ovaj ljepotan, koji ujedinjuje vrhunsku udobnost i vozna svojstva koja osiguravaju brojni inovativni sistemi i snažni štedljivi motori, je napokon došao i na bosanskohercegovačko tržište, te se očekuje da će i na našem tržištu izazvati jednako dobre reakcije, kao što je to učinio i u ostatku svijeta.

Njemački časopis “Bild am Sonntag” je dodijelio Audiju A5 Sportback nagradu Zlatni volan za najbolje vozilo srednje i više klase, te je treći model iz Audijeve uspješne linije modela koji se baziraju na modularnoj uzdužnoj platformi. Pobjeda modela Audi A5 Sportback predstavlja 18. nagradu uručenu vozilu s četiri prstena u 34-godišnjoj historiji izbora. Audi je tako najuspješnija marka u izboru.

“Ovaj Zlatni volan pokazuje da je A5 Sportback inovativni koncept, koji objedinjuje najbolje iz različitih svjetova vozila. Ovo ne znači puno samo meni osobno, nego je na jednak način osvojio i stručni žiri. Za mene je A5 Sportback mješavina emocija i elegancije coupéa, udobnosti limuzine i praktičnosti karavana” izjavio je Rupert Stadler, predsjednik Upravnog odbora AUDI AG.

Elegantnog je sportskog dizajna, ima prostranu unutrašnjost s četiri sjedišta, te može poslužiti kao reprezentativno poslovno ili praktično porodično vozilo. Audi, izumitelj modela Avant, je sa ovim modelom postavio nove trendove u dizajnu. coupé s pet vrata ima vrlo elegantne linije, 36 milimetara je niži od modela A4 Sedan; s kratkim prednjim prevjesom, dugim međuosovinskim razmakom, većim tragom točaka i četiri vrata bez okvira s tankim linijama stakla, što je zasigurno prava slika sportske elegancije.

Kada su u pitanju pogonski agregati, Audi nastavlja put inovativnih tehnologija koncerna. Svi motori vrlo su efikasni s direktnim ubrizgavanjem – TDI dizel motori, te TFSI i FSI benzinski motori su usklađeni su sa standardima protiv zagađivanja Euro 5. Motori A5 Sportback-a također su opremljeni sistemom za obnavljanje energije koji obnavlja energiju prilikom kočenja i usporavanja, te je privremeno pohranjuje u akumulator.

Audi trenutno ima u ponudi tri benzinska i tri TDI motora, dok se još tri motora očekuju sredinom 2010 godine. Benzinski motori: dvolitarski TFSI snage 132 kW (180 KS) ili 155 kW (211 KS) i 3,2-litarski FSI V6 snage 195 kW (265 KS) opremljeni su Audi valvelift sistemom za promjenjivo upravljanje otvaranjem ventila. Ova inteligentna tehnologija povećava performanse dok se istovremeno smanjuje potrošnju goriva.

Unutrašnjost je prostrana, a osigurava udobnost bez premca na sva četiri sjedala. Vrata velikog prtljažnog prostora skladno su uklopljena u dugi, zašiljeni stražnji kraj s pljosnatim stražnjim nosačima krova; rub spojlera dodatno naglašava taj izgled. Zapremnina prtljažnog prostora je 480 litara što je gotovo jednako kao na modelu A4 Avant, a povećava se na 980 litara dok su stražnja sjedala preklopljena.

Ogledalo Audija je bogata i udobna osnovna oprema s luksuznim dodacima, dok su najnapredniji sistemi za pomoć u vožnji, kao i moćni MMI sistem za navigaciju dostupni u dodatnoj opremi.