auto
14

Nova tužba protiv Tesle: Vlasnik Modela X tvrdi da je auto sam ubrzao i probio zid kuće

Klix.ba
Model X (Foto: EPA)
Model X (Foto: EPA)
Vlasnik Modela X tužio je proizvođača tog automobila, kompaniju Tesla Motors, zbog navodnog problema koji je izazvao naglo ubrzavanje, a time i značajnu materijalnu štetu prilikom parkiranja.

Prema tvrdnji vlasnika Jija Chang Sona, automobil je u septembru neočekivano ubrzao prilikom parkiranja u garažu zbog čega je vozilo probilo zid završivši u dnevnoj sobi kuće. Ji Chang Son i njegov suvozač su prošli sa povredama.

„Automobil je ubrzao maksimalnom brzinom uništivši zid, nekoliko drvenih greda i vodovodnu cijev“, stoji u objašnjenju tužbe.

Slučaj je podignut u Washingtonu, a ima potencijal da se pretvori u znatno veći slučaj jer postoji opcija objedinjavanja svih tužbi vezanih za naglo ubrzavanje Teslinih električnih vozila. Prema evidenciji američke Administracije za sigurnost u saobraćaju u SAD-u postoji sedam takvih slučajeva.

Kompanija je izdala saopćenje u kojem se navodi da je trenutno u toku opsežna istraga povodom slučaja vlasnika Modela X. Ono što je do sada jasno, tvrde iz Tesle, jeste da je automobil ubrzao zbog pritiska na papučicu gasa.