Prema izvorima iz Japana
26

Nova Toyota GR 86 će razvijati više od 300 KS, ništa od modela BRZ?

D. B.
Toyota je 2021. godine godine predstavila drugu generaciju popularnog sportskog coupea GR 86 uz koji je stigao i Subaru BRZ, a sada su se pojavile informacije o trećoj generaciji.

Izvori vjeruju da bismo 2025. godine mogli vidjeti treću generaciju Toyote GR 86 i to s novim pogonom, a to je navodno trocilindrični turbopunjeni motor uparen s hibridnim sistemom.

U proteklom periodu su se pojavile različite informacije, jedna govori da sljedeći GR 86 stiže 2028. godine sa 1,4-litarskim turbopunjenim hibridnim motorom, a druga najavljuje model za 2025. godinu te da će imati 1,6-litarski motor s turbopunjačem i pomenutim hibridnim sistemom.

Sada se čini da je drugi scenarij izgledniji. Novi izvještaji govore da će motor biti sličan onom koji se koristi za GR Yaris i GR Corollu, no da će isporučivati više od 300 KS. Osim toga, koristit će neku formu hibridizacije, koja se može pronaći u modelu Land Cruiser 250 i nadolazećem Lexusu GX. Ova konfiguracija implicira da će zadržati motor postavljen naprijed i stražnji pogon, ali i opcije manuelnog i automatskog mjenjača.

Ako Toyota zaista odabere svoj motor za sljedeću generaciju modela GR 86, to bi moglo značiti prekid partnerstva sa Subaruom kada je riječ o seriji sportskih automobila, odnosno, Subaru BRZ bi otišao u historiju ukoliko ovaj proizvođač sam ne razvije nasljednika kompaktnog sportskog coupea, što je malo vjerovatno, ali ne i nemoguće.