Zbog rizika od požara
36

Norveška brodska kompanija zabranila transport hibridnih i električnih vozila

D. B.
Havila Krystruten, jedna od dvije norveške brodske kompanije koje plove između obalnih gradova Bregen i Kierkenes, saopćila je da više neće transportovati elektrificirana i električna vozila svojim brodovima.

Kompanija uglavnom prevozi putnike i robu na pomenutoj liniji, no uvela je promjenu prema kojoj će odsad transportovati samo vozila koja imaju motore s unutrašnjim sagorijevanjem. Odluka je uslijedila nakon eksterne istrage, a razlog je sigurnosni rizik.

Iako nije poznato zbog čega je provedena eksterna istraga, strah od požara na brodovima je povećan nakon nedavnog incidenta na Atlantiku. Riječ je o brodu Felicity Ace na kojem je izbio požar prošle godine, a koji je prevozio automobile s baterijama na koje se sumnja da su uzrokovale požar.

Iako su istraživanja pokazala da se vozila sa SUS motorima češće zapale od električnih, iz kompanije Havila Krystruten su kao razlog odluke naveli mogućnosti svojih brodova u borbi protiv požara, a ne učestalost požara.

"Ovo je čista sigurnosna procjena, a zaključak analize rizika pokazuje da će se naši sistemi i posada moći izboriti s mogućim požarima na vozilima koja koriste fosilna goriva. Mogući požari na električnim, hibridnim i hidrogenskim vozilima bi zahtijevali vanjsku pomoć te bi mogli ugroziti ljude i brodove", rekao je Bent Martini, generalni direktor kompanije.

Problem je posebno izražen u Norveškoj koja je jedan od najvećih kupaca električnih vozila na svijetu. Više od 80 posto svih prodanih vozila u 2022. godini su potpuno električna pa će stoga ova odluka vjerovatno biti problem za putnike.

Brodska kompanija je ranije navela da je transport vozila njenim brodovima veoma važan. Stoga je obećala da će u narednom periodu istražiti načine za smanjenje rizika transporta električnih vozila. U međuvremenu će brodska kompanija na ovoj ruti pod nazivom Hurtigruten nastaviti prevoziti privatna vozila svojim bodovima bez obzira na njihov pogon.