Svako svojim putem
9

Ništa od saradnje Volkswagena i Renaulta na zajedničkom razvoju jeftinog električnog modela

A. M.
Njemački proizvođač je prekinuo pregovore s Francuzima, što znači da će sada možda morati samostalno raditi na razvoju vlastitog pristupačnog električnog vozila. Renault će nastaviti s projektom električnog Twinga, čija bi prodaja trebala krenuti 2026. godine.

Obje kompanije su odbile komentarisati ove navode, ali Nijemci su potvrdili da još uvijek proučavaju svoje opcije za razvoj i lansiranje jeftinog baterijskog vozila gradskog formata.

I Renault i VW su se nadali da će dijeljenje "posla" smanjiti troškove koji predstavljaju ključnu prepreku za evropske proizvođače automobila u suočavanju s jeftinijim automobilima iz Kine. Međutim, nakon višemjesečnih pregovora ove kompanije nisu uspjele postići dogovor, piše Automotive News Europe pozivajući se na dva neimenovana izvora.

Jedan od izvora je rekao da je dogovor bio vrlo blizu realizacije, ali da su Nijemci bili ti koji su napustili pregovore, te na taj način odlučili krenuti samostalnim putem u razvoj vlastitog automobila. Možda u međuvremenu nađu povoljniju opciju ili partnera s kojim će realizovati ovaj projekat.

Izvršni direktor Renaulta, Luca de Meo, potvrdio je na sajmu automobila u Ženevi još u februaru da je francuski proizvođač automobila u pregovorima s Volkswagenom o partnerstvu na razvoju jeftinog električnog mini automobila. De Meo je također tada rekao da Renault istovremeno razgovara s drugim potencijalnim partnerima, ne imenujući ih, te da će nastaviti s projektom sa ili bez njih. Renault planira lansirati potpuno novi električni Twingo već 2026. godine s ciljanom cijenom ispod 20.000 eura.

Izvršni direktor njemačke marke, Thomas Schaefer, ranije je rekao da je otvoren za partnerstva koja bi pomogla smanjiti maloprodajnu cijenu novog malog EV-a ispod 20.000 eura. Volkswagen zaostaje u trci malih električnih automobila koji bi cjenovno parirali konvencionalnim SUS modelima, kako bi izbjegao gubitak tržišta od kineskih kompanija koje tek treba da zahvate evropsko tržište s jeftinim električnim vozilima.