Planovi odbačeni
1

Ništa od produkcijske verzije Audija A2

Klix.ba
Produkcijska verzija Audija A2 nije u planovima kompanije.

Audijevi izvori su za magazin Autocar rekli da su lekcije iz novog A2 projekta naučene te da će biti iskorištene za buduće Audijeve modele, ali planovi za produkcijsku proizvodnju modela A2 su odbačeni. Da je dobio zeleno svjetlo za proizvodnju, novi Audi A2 bi bio direktna konkurencija nadolazećem BMW-u i3.

Koncept A2 je koristio podnu konstrukciju kakvu ima i Mercedes A-klase. Ona nudi prostor za litij-jonsku bateriju. Električni motor je imao 114 KS. Pogon je bio na prednje točkove, a automobil je s jednim četverosatnim punjenjem baterije mogao preći 201 km.

Audijev neočekivani potez dio je sve češćeg mišljenja u automobiliskoj industriji prema kojem električna vozila trabaju biti mnogo manja nego je predviđeno. Opel je nedavno odbacio planove za električnu verziju modela Adam, a prodaja Nissana Leaf na izuzetno važnom američkom tržištu je lošija od očekivane. Nissanov šef Carlos Ghosn je rekao da želi prodati 20.000 vozila u 2012. godini jer je 2011. godine prodano 9.679 vozila. Međutim, do kraja oktobra je kompanija prodala samo 6.791 vozilo.