Aston Martin i Lucid
0

Ništa nije sveto: Da li će u sljedećem nastavku Jamesa Bonda tajni agent voziti električni auto?

A. M.
Javnost još ne zna ko će biti sljedeći glumac koji će utjeloviti lik tajnog agenta 007, ali već se nagađa da bi novi James Bond mogao voziti električni auto. Ugovor između Aston Martina i Lucid Motorsa to nagovještava.

Franšiza Iana Fleminga o Jamesu Bondu odavno je nadživjela britanskog pisca i postala jedna od najuspješnijih franšiza svih vremena. Od prve filmske adaptacije Flemingovog romana iz 1958., Dr. No, vidjeli smo šest različitih glumaca (uključujući i Georgea Lazenbyja samo u jednom filmu) kako tumače lik tajnog agenta 007.

Zadnja poglavlja sage o Bondu, predvođena Danielom Craigom, čiji je 15-godišnji staž britanskog špijuna završio, bila su puno oštrija i puna akcije. Iako Eon Productions, odgovoran za veliku većinu filmova o Bondu, i distributer MGM još nisu javno otkrili ko će biti sljedeći James Bond, franšiza bi uskoro trebala dobiti novi nastavak.

Kad se agent M16 u tajnoj službi Njenog Veličanstva konačno vrati na filmsko platno, možemo očekivati da će voziti električno auto.

U više od polovine, od 25 postojećih filmova o Bondu, Aston Martin je nedvojbeno povezan s međunarodnim super špijunom. Čini se da će se taj trend nastaviti sa sljedećim nastavkom, a to bi mogao biti električni Aston Martin pokretan Lucidovim pogonom. Aston Martin i Lucid imaju dugoročno strateško partnerstvo najavljeno još u junu 2023. Kroz ugovor, Lucid Motors će isporučiti svoju tehnologiju električnog pogona prisutnu u modelu Air Sapphire, uključujući njegova dva elektromotora visokih performansi, baterijsku tehnologiju i Wunderbox sistem punjenja. Sve komponente će biti izrađene i isporučene britanskom proizvođaču automobila putem ugovora o nabavci u vrijednosti od preko 450 miliona dolara.

Nakon objavljenog partnerstva, Aston Martin je rekao da će koristiti Lucidovu tehnologiju u lansiranju svog prvog 100% električnog modela 2025. Analogno tome, Aston Martin EV s Lucidovim pogonom, možemo vidjeti u idućem nastavku Jamesa Bonda.

Iako je Aston Martin obećao još 2019., sa svojim RapidE konceptom, da će 007 sjesti za volan električnog vozila, to nikada nije zaživjelo. Sada, uz pomoć Lucida i njegove tehnologije, odnosno pogonskog sklopa modela Air Sapphire, mogli bismo konačno vidjeti Jamesa Bonda u potpuno električnom Aston Martinu kako se suočava s negativcem iz stvarnog života – klimatskim promjenama.