auto
0

Nissan prvi testirao bioetalon E10

FENA
Nissan Motor Co. objavio je jučer da započinje s testiranjima bioetanola u okviru projekta Tokachi E10. Svrha projekta, prvog takve vrste u Japanu, ispitivanje je mogućnosti uporabe goriva E10, mješavine benzina i deset posto bioetanola.

Prva testiranja započet će u aprilu u regiji Tokachi na Hokkaidu. Nissan je prvi automobilski proizvođač u Japanu koji je proizveo vozilo pokretano biogorivom E10 koje posve zadovoljava sigurnosne, ekološke i tehničke smjernice Ministarstva zemlje, infrastrukture i prijevoza. Murano E10 službeno je proglašen prvim japanskim vozilom s odobrenjem spomenutog ministarstva.

U okviru projekta Tokachi, Nissan će potpomagati istraživanja vezana uz ispušne plinove te učinkovitost izgaranja motora pokretanog gorivom E10. Prikupljeni podaci o performansama vozila potaknut će daljnji razvoj pogonskih sklopova pokretanih bioetanolskim gorivom E10, a inženjerima omogućiti da ustanove razvojne prioritete kako bi se komercijalizacija biogoriva i njime pokretanih vozila ubrzala. Zavod Tokachi Zaidan dobio je subvenciju Ministarstva okoliša namijenjenu ublažavanju globalnog zatopljenja i ovisnosti o fosilnim gorivima promoviranjem biogoriva kao alternativnog izvora energije.

U projektu Tokachi rabi se biogorivo proizvedeno od ispodstandardne pšenice i šećerne repe, pa je utjecaj na opskrbu hranom sveden na najmanju mjeru. Proizvodni kapacitet projekta iznosi petnaest milijuna litara bioetanola, što može zamijeniti do jedan posto godišnje potrošnje benzina na Hokkaidu. Bioetanol se smatra obnovljivim energetskim izvorom jer se dobiva od biljaka poput šećerne trske ili soje, a, za razliku od fosilnih goriva, ne povećava razinu ugljikova dioksida u atmosferi. U SAD-u i Brazilu komercijaliziran je prije mnogo godina, a sve je prihvaćeniji i diljem svijeta.

Nissan na američkom tržištu nudi dva vozila prilagođena gorivu E85, pick-up Titan i SUV Armadu, a nastavlja razvijati i promovirati biogorivo i na globalnoj razini. Nissanovo sudjelovanje u projektu Tokachi u skladu je s Nissanovim Zelenim programom 2010, srednjoročnim planom za očuvanje okoliša kojemu je cilj razvoj novih tehnologija, usluga i proizvoda koji mogu dovesti do čišćih ispušnih plinova s manje ugljikova dioksida te do recikliranja resursa.