Zvanično saopćenje
4

Nissan priznao falsifikovanje testova emisije gasova u Japanu

Klix.ba
Kompanija Nissan je priznala da je otkrila falsifikovane podatke o emisiji gasova svojih automobila u većini svojih fabrika u Japanu.

Nissan nije saopćio o kolikom broju automobila se radi, ali navedeno je da su testovi emisije i potrošnje goriva odstupali od pripisanog okruženja za testiranje. Iz kompanije su dodali da su izvještaji inspekcije bazirani na izmijenjenim mjernim vrijednostima.

Kompanija je obećala detaljnu istragu te da će poduzeti mjere kako se slične stvari u budućnosti ne bi ponavljale. Nije otkriveno o kojem broju automobila je riječ, kao ni da li su među njima vozila proizvedena izvan Japana.

Nakon provjere pouzdanih podataka je potvrđeno da sva vozila osim sportskog modela GT-R zadovoljavaju japanske sigurnosne standardne. Zašto je GT-R izuzetak, zasad nije poznato.

Dionice Nissana su danas pale za više od 4,5 posto nakon što je kompanija upozorila investitore na saopćenje. Prošle godine je Nissan opozvao 1,2 miliona automobila u Japanu jer je sigurnosnim provjerama ustanovljeno da ne zadovoljavaju japanske standarde.

Vezani članci