Ove godine
0

"Nissan" povećava proizvodnju za 17 posto

FENA
Foto: AFP/HO/File
Foto: AFP/HO/File
Japanski, treći po veličini, proizvođač automobila "Nissan" namjerava da poveća globalnu proizvodnju za više od 17 procenata, na rekordnih 3,69 miliona jedinica, u fiskalnoj 2010. godini koja počinje 1. aprila, piše danas poslovni dnevnik "Nikej", prenose agencije.

"Nissan", u kome francuski "Renault" drži 44 posto dionica, saopćio je da će proizvesti 1,85 miliona vozila u periodu april-septembar, 32,2 posto više nego u prvoj polovini prethodne godine, a da će u narednih šest mjeseci montirati 1,84 miliona kola, oko 1,93 miliona komada, između pet do 10 procenata više od projekcije za drugo polugodište poreske 2009.

Manje kompaktno vozilo "Micra", koga je "Nissan" počeo da proizvodi na Tajlandu ovog mjeseca, najverovatnije će dati najveći doprinos podizanju ukupne proizvodnje.

Japanska "Toyota", najveći proizvođač kola na svijetu, namjerava da poveća globalnu izradu u 2010. godini za jedan posto, na 7,57 miliona vozila, dok "Honda", drugi japanski proizvođač vozila, u narednoj fiskalnoj godini planira povećanje montaže automobila za oko 10 posto.

Vezani članci