auto
0

Nissan Leaf osvojio nagradu Ecobest 2011.

Sarajevo-x.com
Nakon što je automobilsku javnost iznenadio titulom evropskog automobila 2011. godine, Nissanov prvi električni automobil osvojio je još jedno vrijedno priznanje. U pitanju je titula Ecobest 2011 u okviru izbora Autobest 2011.

Automobilska nagrada Autobest dodjeljuje se već 10 godina i konstantno dobija na važnosti, te se smatra drugim najvećim nezavisnim evropskim izborom automobila. Žiri ovog izbora sastoji je od 15 automobilskih novinara iz Bugarske, Hrvatske, Češke republike, Kipra, Makedonije, Mađarske, Poljske, Rumunije, Srbije, Slovačke, Slovenije, Ukrajine, Malte, Rusije i Turske.

"Leaf je bio logičan izbor za Ecobest titulu, jer je prvi električni automobil, koji bez štetnih emisija može preći do 175 km", izjavio je Ilia Seliktar, predsjednik Autobesta. Ceremonija dodjele nagrada za 2011. godinu će biti održana tokom februara u Rumuniji.

Nissan Leaf je bitan prvi korak prema budućnosti bez štetnih izduvnih gasova. Pogoni ga kompaktni elektromotor smješten sprijeda koji pokreće prednje točkove. Motor na izmjeničnu struju razvija snagu od 80 kW i obrtni moment od 280 Nm, dovoljno za najveću brzinu od 145 km/h. Elektromotor se napaja iz pločastog litij-ionskog akumulatora snage veće od 90 kW konstruisanog u Nissanu. Između dva punjenja, automobil ima autonomiju od 175 km, što ga čini praktičnim izborom mnogih gradskih vozača.

Vezani članci