auto
0

Nisan proizveo automobil koji namiriše pijanca

Sarajevo-x.com/FENA
Japanski proizvođač automobila "Nisan" prikazao je danas svoje novo tehnološko čudo - vozilo koje ne samo da prepoznaje pijane vozače već ih sprječava da njime upravljaju ako su popili čašicu više.

[slika]1[/slika]Automobil je opremljen kamerom, kompjuterom i senzorima koji registruju mirise, znoj , nivo alkohola, zamor i druge znake nepažnje vozača.

Nemoguće je pokrenuti novi automobil u pijanom stanju, navode predstavnici "Nisana".

[slika]2[/slika]"Antialkohol" vozilo, verzija modela "fuga", ima pripremljenu čitavu seriju upozorenja za ljubitelje čašice - zvučne poruke, naglo stezanje sigurnosnog pojasa kako bi se razbudio i razdrmao nesavjesni vozač i na kraju, ako ništa od toga ne pomogne - totalna blokada vozila.

[slika]3[/slika]Automobil zasad neće biti komercijaliziran. Služit će samo kao pokazatelj avangardnih tehnologija koje će eventualno moći da se koriste u budućnosti u proizvodnji automobila u okviru programa prevencije pijanstva za volanom koju predstavlja "Nisan".

Ipak, nije Nissan prvi uveo alko-test u automobil, ima i drugih proizvođača koji us razvili slične sisteme. Recimo da je švedski Volvo razvio tehnologiju gdje vozač mora puhnuti u mali uređaj na pojasu inače ne može upaliti motor.