auto
0

Neuspjelo stvaranje saveza proizvođača automobila

FENA
Automobilske firme General Motors, Renault i Nissan prekinule su pregovore o stvaranju interkontinentalnog saveza.

Na konferenciji za novinare u Detroitu predstavnici GM-a su rekli da je dogovor propao jer se partneri nisu mogli dogovoriti o kompenzaciji.

Činilo se da bi to mogla biti atraktivna kombinacija: globalni savez najvećeg svjetskog proizvođača automobila s partnerima u Japanu i Evropi. Međutim nakon tri mjeseca diskusija, dogovor oko uvjeta udruživanja nije postignut.

Šef General Motorsa Rick Wagoner je izjavio: "Na kraju, nakon analize i diskusije, upravni odbor GM-a je procijenio da struktura partnerstva koju je predložilo Renault-Nissan nije u interesu naših dioničara. Odluka je bila jednoglasna", prenosi Glas Amerike.

Smatrajući da bi savezništvo više pogodovalo Renault-Nissanu, General Motors je zatražio nadoknadu. Ugovor bi - da je postignut - branio američkoj firmi udruživanje s drugim firmama. Rick Wagoner je rekao da je odgovor čelnika Renault-Nissana bio da bi kompenzacija 'bila protivna duhu uspješnog partnerstva'.

"Renault-Nissan je jasno dao do znanja da neće platiti nikakvu kompenzaciju General Motorsu kojom bi se poravnao neujednačeni pozitivan učinak savezništva, niti da će platiti premiju za ograničavanje drugih udruga GM-a" - rekao je Rick Wagoner.

General Motors je u 2005. godini izgubio 10 milijardi dolara, ali ove godine posluje uspješno. Vrijednost njegovih dionice je porasla za 70 posto, djelomično zbog restrukturiranja koje je obuhvatilo i otpuštanja s posla i zatvaranje nekoliko tvornica.