Veliko ime relija
19

Nasser Al-Attiyah se pridružio Dacijinom rally-raid timu

D. B.
Petostruki osvajač Dakar Rallyja, Nasser al-Attiyah, pridručio se Dacijinom rally-raid timu kao zvanični vozač.

Pedesetdvogodišnji Al-Attiyah će zvanično voziti za Daciju u testnim fazama 2024. godine, prije nastupa na Dakaru i u FIA World Rally-Raid Championshipu (W2RC) od 2025. godine, uz Sebastiena Loeba i Cristinu Gutierrez Herrero.

Riječ je o dvostrukom WRC-2 šampionu i 19-strukom pobjedniku FIA Middle East Rally Championshipa između 2003. i 2005. godine. On je čest učesnik relija, rall-raid utrka i događaja na stazi, a njegov rekord u rally-raidingu je bez premca. Konkretno, petostruki je pobjednik Svjetskog kupa u cross-country reliju te dvostruki osvajač World Rally-Raid Championshipa.

Kada je riječ o Dakaru, može se reći da Nasser ima status legende. Godine 2010. je bio drugi s 2 minute i 12 sekundi iza Carlosa Sainza, a naredne godine je osvojio svoj prvi Dakar ispred Giniela de Villiersa i Carlosa Sainza. Nakon toga je ponovo trijumfovao na Dakaru 2015., 2019., 2022. i 2023. godine sa suvozačem Mathieuom Baumelom, koji će također biti uz njega u Dacinijom timu.

Mathieu ima 47 godina i jedan je od najuspješnijih francuskih suvozača. skupio je četiri pobjede na Dakaru i 12 World Championship titula, dvije u rally-raidingu, jednu u WRC2 šampionatu i devet u MERC-u.

Al-Attiyah i Baumel će biti treća posada Dacia Teama u rally-raid avanturama, uz Sebastiena Loeba i Fabiana Lurquina te Cristinu Gutierrez Herrero i Pabla Morena Huetea.

Od 2024. godine će tri posade testirati prototip koji koristi sintetičko gorivo i to na stazama kojim se vozi Rally Marocco. Njihov zajednički cilj je da osvoje Dakar.