Planovi za budućnost
12

Nasljednik Škode Citigo će biti električni model baziran na Volkswagenu ID.1

D. B.
Škoda Citigo-e
Škoda Citigo-e
Koompanija Škoda planira zamijeniti model Citigo novim gradskim električnim automobilom.

Škodin model Citigo je nestao iz ponude češke kompanije, ali je u planu novi potpuno električni automobil koji će biti baziran na Volkswagenovom modelu ID.1.

Volkswagen razvija manju verziju svoje MEB platforme koja će se zvati MEB-entry, a automobil koji će biti na njoj baziran nosit će naziv ID.1. Predsjednik Škode Thomas Schafer je potvrdio da će i češka kompanija imati verziju ovog automobila.

"Slijetid ćemo taj put. Ako je tu platforma, na nju ćemo staviti nešto 'pametno'. Definitivno će izgledati drugačije, a dobra strana porodice je što ne morate raditi sve sami", izjavio je Schafer.

Porodica modela bazirana na MEB-entry platformi će koristiti njenu jeftiniju verziju, a očekuju se vozila dužine oko četiri metra slična današnjem Volkswagenovom Polu. Volkswagen također planira i SUV baziran na MEB-entry platformi, koji će vjerovatno nositi oznaku ID.2.

Međutim, iz Škode nećemo vidjeti novi električni gradski automobil do polovine desetljeća, jer se kompanija fokusira na električni crossover Enyaq koji stiže naredne godine. Nakon njega dolazi manji hatchback.

Schafer je nagovijestio i električnu limuzinu veličine Octavije, koja bi mogla stići nakon 2025. godine. Ime Octavia bi moglo nastaviti živjeti kao dio Škodinih električnih planova i nakon 2030. godine.

"Octavia je naš ključni model", jasan je bio Schafer.