Samo 250 primjeraka
2

Nasljednik Bugatti Chirona stiže s hibridnim pogonom, bit će lansiran 20. juna

A. M.
Bugatti je potvrdio službeni datum dolaska nasljednika Chirona. Tako će novi hiperautomobil biti predstavljen 20. juna, a pogonit će ga V16 hibridni motor.

Ove godine, Bugatti je označio kraj jedne ere prestankom proizvodnje Chirona. Posljednji primjerak egzotičnog modela lansiranog 2016. godine proizveden je prije 15-tak dana.

Na sreću, Bugatti Chiron će imati nasljednika koji će biti otkriven vrlo brzo. Tačnije, francuski proizvođač je zvanično potvrdio datum lansiranja Chironovog nasljednika, kojeg Bugatti još uvijek drži u tajnosti. Tako će novi model biti zvanično predstavljen 20. juna.

Ono što je poznato od ranije, novi nasljednik Chirona imat će V16 hibridni motor, koji bi mogao razvijati oko 1.800 konjskih snaga. Novi motor će zamijeniti trenutnu W16 jedinicu, odnosno čisti motor s unutrašnjim sagorijevanjem.

Takođe, u poređenju s Chironovim motorom s kompresorom, motor njegovog nasljednika biće atmosferac. Prema neslužbenim informacijama, novi model će imati ubrzanje do "stotke" za dvije sekunde, do 200 km/h će mu trebati manje od 5 sekundi, dok će "podiok" na brzinomjeru od 300 km/h otkucati za manje od 10 sekundi. Maksimalna brzina će biti elektronski ograničena na 446 km/h.

Isporuke neće početi prije 2026. godine, a proizvodnja će biti ograničena na samo 250 primjeraka.