Čudovište na dizel
55

Najveći Hummer H1 na svijetu je dvospratnica na točkovima

D. B.
Automobilski entuzijast šeik Hamad Bin Hamdan Al Nahyan vlasnik je najvećeg Hummera H1 na svijetu.

Hummer je visok 6,6 metra i doslovno predstavlja dvospratnicu na točkovima. Riječ je o nevjerovatnoj mašini koja je zapravo potpuno funkcionalno vozilo nazvano Hummer H1 X3. Ovaj gorostas ima stepenice, prostor za goste i kupatilo.

H1 X3 neće biti korišten za cestovnu vožnju nego će biti izložen u muzeju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, tako da aktivisti za zaštitu okoline mogu odahnuti. Dug je 14, širok 6 i visok 6,6 metara.

Šeik Hamad Bin Hamdan Al Nahyan je milijarder i član kraljevske porodice koja drži svjestki rekord za najveću 4x4 kolekciju automobila na svijetu jer posjeduje ukupno 718 vozila.

Hummer H1 X3 pokreću četiri dizelska motora, a njegova maksimalna brzina iznosi nešto više od 30 km/h. Baziran je na platformi LARC-LX američkog amfibijskog teretnog vozila, unutrašnjost je još u razvoju, ali prvi sprat već ima toalet, dok se na drugom spratu nalazi privatni prostor za goste.

Ovo nije jedino specijano 4x4 vozilo u vlasništvu šeika, jer već ima modificirani Dodge Power Wagon sa četiri spavaće sobe, kuhinjom, dnevnim boravkom, kupatilom i slično.

Pomenuti muzej se nalazi 30 kilometara sjeverno od Dubaija.

I dok General Motors proizvodi električni Hummer u namjeri da smanji svoj karbonski otisak, šeik je kreirao čudovište.