auto
29

Najskuplji automobil na svijetu: Ferrari 250 GT prodan za 38 miliona dolara

Klix.ba
Ferrari 250 GT "Omologato" ne treba posebno predstavljati ljubiteljima automobila. Ukratko, to je najpoželjniji, najtraktivniji i najljepši sportski kupe, i uz to automobil sa zavidnom trkaćom historijom koji je ikad proizveden u slavnoj fabrici u Maranellu. Nakon 49 godina u vlasništvu porodice Violati, sada je ovo vozilo dobilo novog vlasnika koji je ovo zadovoljstvo platio 38 miliona dolara.

Izrađeno je samo 39 primjeraka ove "zvijeri", a automobil broja šasije 3851GT ima dokazanu i vrlo bogatu historiju pobjeđivanja na utrkama. U savršeno je očuvanom stanju i nije restauriran, nego je vožen čitav životni vijek.

Čak 49 godina proveo je u vlasništvu porodice Violati pa stoga ne čudi što je na aukciji u Bonhamsu postigao nevjerojatnu cijenu od 38 miliona dolara nadmašivši trkaći F1 bolid Mercedes W186 iz 1954. za više od osam miliona dolara.

Kolekcionar rijetkih Ferrarija Fabrizio Violati kupio je ovaj automobil 1965. godine za 4.000 dolara, a automobil je poznat i po tome što je učestvovao sudaru bivšeg francuskog skijaškog prvaka Henrija Oreillera, koji je nakon udesa i preminuo od povreda Nakon toga je kompletno popravljen, obnovljen i vraćen u originalno stanje u Ferrarijevoj fabrici.

Umjesto klasičnih dugih ispušnih cijevi, ima trkaće auspuhe sa strane vozila. Interijer je odlično očuvan, a ima školjkasta sjedala i trkaće pojaseve.