auto
0

Najnoviji Euro NCAP rezultati

Klix.ba
Renault je još jednom potvrdio potpunu dominaciju na polju aktivne i pasivne sigurnosti svojih modela.

Na zadnjem Euro NCAP testu kojim su između ostalih obuhvaćena i najnovija MPV (Multi Purpose Vehicle) vozila najbolje ocjene je zaradio Renaultov najnoviji model Espacea i to sa maksimalnih 5 zvjezdica.

Kao dostojan pratilac Espacea se pokazao i Peugeotov 807 kojem je ovo drugo testiranje, ali je tek sada osvojio petu zvijezdicu i to samo zbog novougrađenog sistema koji upozorava putnika na nesvezane pojaseve.

Svoje pete zvijezdice su dobili i Fiatov Ulysse i Citroenov C8, što i nije neko čudo jer je opšte poznato da dijele platformu sa Peugeotovom 807-icom.

Kao druga krajnost spominje se Kia Carnival koja je zaradila samo dvije zvijezdice za sigurnost putnika. Za ovakav poražavajući rezultat krivci su prije svega poprilično zastarjela riješenja, te vozač u ovom MPV-u usljed frontalnog sudara zadobija fatalne povrede u predjelu glave, prsa i nogu.

Euro NCAP rezultati MPV klase: Model Zaštita putnika-Zaštita pješaka Renault Espace 5 zvijezdica-2 zvijezdice Peugeot 807 5 -1

Hyundai Trajet 3 -1 KIA Carnival 2 -1

NCAP rezultati 4x4 klase Model Zaštita putnika -Zaštita pješaka Volvo XC90 5 zvijezdica -2 zvijezdica BMW X5 5 -1 KIA Sorento 4 -1