Osijek Street Race Show 2011
0

Najbrži u trkama na 402 metra

SRCS
Proteklog vikenda na avio pisti Čepin kod Osijeka u Hrvatskoj održana je šesta po redu, već tradicionalna, trka ubrzanja na 402 metra. Ova manifestacija već po 6. put održava se u organizaciji Auto kluba Slavonija i Street race cluba Sarajevo.

Zbog blizine susjednih država ovaj događaj je jedan od najsposjećenih u regionu i zbog toga je ovaj put na samom startu u subotu bilo prijavljenih preko 100 automobila.

U ranim jutarnjim satima je stigao i jedan od najbržih takmičara ove discipline u Evropi, Czaba Erdos koji je ujedno i postavio novi rekord piste u Osijeku sa vremenom od 7,8 sekundi na 402 metra.

Kao na dosadašnjim trkama ubrzanja u Osijeku pojavilo je i dosta takmičara iz Bosne i Hercegovine. Ovaj put u rekordnom broju od 25 automobila iz svih krajeva naše države. Od zapaženih rezultata treba izdvojiti drugo mjesto Siniše Baste u nedelju sa Opelom Kadettom BiMoto u Klasi PRO, ili klasi 10. Posebnu pažnju zaslužuje i novi rekord Bosne i Hercegovine, koji je ostvaren u nedelju od strane Romana Jurišića iz Mostara sa vremenom od 10,636 sekundi na 402 metra.

Također treba napomenuti da je oboren i svjetski rekord električnog automobila na 402 metra. Rekorder dolazi iz Hrvatske sa vremenom od 11,629 sekundi, a on je Mate Rimac sa BMW E30 na električni pogon koji proizvodi nešto više od 600 konjskih snaga.

Zvanična mjerna ekipa ovog takmičenja je bila ekipa Street race cluba Sarajevo, a podršku im je pružila i ekipa CarAudio Performance. Prema riječima organizatora saradnja između Bosansko-hercegovačkih i Hrvatskih zaljubljenika u automobilizam se nastavlja i već za ovu sezonu imaju u planu raditi još jedno slično takmičenje u Osijeku.