XF-R na Bonnevillu
0

Najbrži Jaguar ikada

Sarajevo-x.com
Jaguar je nakon testiranja i vožnji svog novog modela XF-R na isušenim jezerima Bonneville u Utahu objavio i zvanično da su uspjeli konstruisati najbrži model u svojoj historiji.

Prije novog brzinskog rekorda najbrži model ovog engleskog proizvođača bio je XJ220 koji je 1992. Godine dostigao brzinu od 350 kilometara na sat. U to vrijeme to je bio ujedno i najbrži serijski automobil na svijetu, dok nije došao McLaren F1 tokom 1994. godine, a koji je postigao 386 km/h na slavnoj stazi Nardo, gdje je i XJ220 zabilježio svoj rekord.

Ipak, rezultat koji je ostvario novi XF-R je zaista impresivan s obzirom na veličinu i luksuz automobila, a zahvaljujući snažnom motoru i aerodinamičkim izmjenama XF-R je na isušenom slanom jezeru dostigao čak 363,188 km/h. Glavni „krivac“ za ovakve performanse je definitivno nova, treća po redu, generacija motora AJ-V8, a koja zahvaljujući kompresoru obezbjeđuje 510 KS. Također, uspjeh je djelimična zasluga paula Gentilozzija, koji je vozio XF-R, a koji se dokazao kao pravi izbor sa pet pobjeda u Trans Am takmičenju, sa Jaguarom XKR.

Zanimljivo je da su izmjene na XF-R-u bile zaista minimalne, te uz nekoliko aerodinamičkih dodataka kao i sigurnosnih elemenata, koji su bili neophodni da bi mogao voziti na Bonnevillu, pa je očito da je sa ovakvim modelom Jaguar privukao veliku pažnju i značajno popravio imidž proizvođača vrhunskih automobila koji nisu samo luksuzni, nego i među najbržim na svijetu.

Ipak, ovaj put Jaguar nije bio u stanjuda sa XFR-om dođe do titule najbržeg serijskog automobila na svijetu. Naime, za tu laskavu titulu treba mnogo više truda nego što je to bio slučaj 1992. Godine, a trenutni vlasnik tog rekorda je Shelby SuperCars Ultimate Aero TT, koji će sa maksimalnih 412,28 km/h vjerovatno biti na vrhu još neko vrijeme.