Rezultati EuroNCAP testiranja
0

FOTO / Najbolji auti u svojim klasama

Klix.ba
Renault Clio IV - frontalni udar
Euro NCAP je objavio koji automobili predstavljeni 2012. godine predstavljaju najbolji izbor po pitanju sigurnosti, te je u skladu s tim napravio listu preporučenih automobila po njihovim klasama.

U 2012. godini Euro NCAP je objavio rezultate za 36 vozila dostupnih na evropskom tržištu. Osam automobila je osvojilo najbolju ocjenu od pet zvjezdica ostvarivši izuzetne rezultate u svakom od četiri nivoa testiranja: zaštita odraslih putnika, zaštita djece putnika, zaštita pješaka, te sistemi za pomoć sigurnije vožnje. Najbolji u klasi 2012. godine na osnovu njihovih izvanrednih sigurnosnih performansi su:

  • Renault Clio IV - klasa supermini automobila
  • Volvo V40 - klasa malih porodičnih automobila
  • BMW Serije 3 - klasa velikih porodičnih automobila
  • FIAT 500L i Ford B-MAX - klasa malih monovolumena
  • Ford Kuga - klasa malih off-road 4x4 automobila
  • Hyundai Santa Fe - klasa velikih off-road 4x4 automobila
  • Ford Transit - klasa poslovnih i porodičnih kombija

FIAT 500L i Ford B-MAX dijele titulu najboljih u klasi malih monovolumena. Volvo V40 dosegnuo je najvišu ocjenu kombinovanih rezultata, veću nego bilo koji automobil koji je Euro NCAP ikada testirao.

Također, prošle godine je bilo i manje uspješnih i sigurnih automobila. Tako je uz 26 automobila s pet zvjezdica jedan automobil postigao četiri zvjezdice, a čak osam ih je osvojilo tek tri zvijezdice. Najlošije rezultate prošle godine zabilježili su Jeep Compass i Renault Trafic koji su prema novim standardima osvojili samo dvije zvijezdice.

Po prvi put Euro NCAP je objavio rezultate usporednih testova u popularnoj kategoriji poslovnih i porodičnih kombija. Ford Transit je prvi kombi koji je postigao pet Euro NCAP zvjezdica i sveukupnu ocjenu najboljeg u klasi. NJegovi najbliži pratioci bili su FIAT Scudo i njegovi "blizanci", Citroen Jumpy i Peugeot Expert, gdje je svaki od ova tri kombija dobio tri zvjezdice.