FOTO
/
Najbolji auti u svojim klasama

Klix.ba
29.1.2013. u 15:00
0
12
Najbolji auti u svojim klasama
0
1/8 Renault Clio IV - frontalni udar
2/8 Volvo V40 - bočni udar
3/8 BMW Serija 3 - frontalni udar
4/8 Ford B-Max - bočni udar
5/8 FIAT 500 L - frontalni udar
6/8 Ford Kuga - frontalni udar
7/8 Hyundai Santa Fe - bočni udar
8/8 Ford Transit - posljedice frontalnog udara
Euro NCAP je objavio koji automobili predstavljeni 2012. godine predstavljaju najbolji izbor po pitanju sigurnosti, te je u skladu s tim napravio listu preporučenih automobila po njihovim klasama.
U 2012. godini Euro NCAP je objavio rezultate za 36 vozila dostupnih na evropskom tržištu. Osam automobila je osvojilo najbolju ocjenu od pet zvjezdica ostvarivši izuzetne rezultate u svakom od četiri nivoa testiranja: zaštita odraslih putnika, zaštita djece putnika, zaštita pješaka, te sistemi za pomoć sigurnije vožnje. Najbolji u klasi 2012. godine na osnovu njihovih izvanrednih sigurnosnih performansi su:

- Renault Clio IV - klasa supermini automobila
- Volvo V40 - klasa malih porodičnih automobila
- BMW Serije 3 - klasa velikih porodičnih automobila
- FIAT 500L i Ford B-MAX - klasa malih monovolumena
- Ford Kuga - klasa malih off-road 4x4 automobila
- Hyundai Santa Fe - klasa velikih off-road 4x4 automobila
- Ford Transit - klasa poslovnih i porodičnih kombija

FIAT 500L i Ford B-MAX dijele titulu najboljih u klasi malih monovolumena. Volvo V40 dosegnuo je najvišu ocjenu kombinovanih rezultata, veću nego bilo koji automobil koji je Euro NCAP ikada testirao.

Također, prošle godine je bilo i manje uspješnih i sigurnih automobila. Tako je uz 26 automobila s pet zvjezdica jedan automobil postigao četiri zvjezdice, a čak osam ih je osvojilo tek tri zvijezdice. Najlošije rezultate prošle godine zabilježili su Jeep Compass i Renault Trafic koji su prema novim standardima osvojili samo dvije zvijezdice.

Po prvi put Euro NCAP je objavio rezultate usporednih testova u popularnoj kategoriji poslovnih i porodičnih kombija. Ford Transit je prvi kombi koji je postigao pet Euro NCAP zvjezdica i sveukupnu ocjenu najboljeg u klasi. NJegovi najbliži pratioci bili su FIAT Scudo i njegovi "blizanci", Citroen Jumpy i Peugeot Expert, gdje je svaki od ova tri kombija dobio tri zvjezdice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: