Stiže uskoro
2

Najavljena poboljšana verzija Teslinog Modela S

D. B.
Kompanija Tesla je zvanično najavila dolazak poboljšane verzije električnog sedana pod nazivom Model S.

U sklopu godišnjeg izvještaja za četvrti kvartal kompanija Tesla je saopćila da značajno poboljšani Model S stiže uskoro, a njegova proizvodnja počinje za svega nekoliko sedmica.

Kompanija je objavila svega nekoliko fotografija, a najviše pažnje privlači unutrašnjost. Konfiguracija u formi vertikalnog tableta u Modelu S i Modelu X je zamijenjena 17-inčnim horizontalno postavljenim ekranom koji je gotovo identičan onom u Modelu 3 i Modelu Y. Rezolucija je značajno poboljšana i iznosi 2.200x1.300 piksela, boje su svjetlije, a cijeli sistem je brži. Suprotno novijim Teslinim automobilima, osvježeni Model S i Model X će zadržati 12,3-inčni digitalni klaster, barem prema objavljenim renderima.

U unutrašnjosti se nalazi i "sasječeni" upravljač sličan onom koji ima koncept Roadster. Pokazivači smjera će se aktivirati pritiskom na dugme na urpavljaču. Armaturna ploča je također promijenja, više je uspravna, tu je sistem grijanja i hlađenja bez ventilacijskih otvora, a veće drvene površine upotpunjuju izgled.

Zadnja sjedišta imaju bolju bočnu potporu, a dodatni ekran je smješten u donjem dijelu centralne konzole..

Eksterijer je prepoznatljiv, a promjene su se dogodile uglavnom u donjem dijelu prednje maske. Osim toga, tu su i novi naplaci, a automobil zaista izgleda više sportski i agresivnije nego ranije.

Model S i Model X su dobili nvoi paket opreme. Long Range s dva motora ostaje bazni model u oba slučaja, ali je Perfomance model zamijenjen modelom Plaid. Razlike u performansama nema, ali u slučaju Modela S kasnije ove godine stiže novi Plaid+ s novom baterijom. Nove baterije će omogućiti rekordni domet od 837 kilometara.

Iste promjene doživjet će i Model X.