Peugeot 3008 HYbrid4
0

Nagrada za najbolju inovaciju godine

Sarajevo-x.com
Autobild Allrad, vodeći evropski automobilski magazin iz Njemačke specijalizovan za vozila sa pogonom na sve točkove, dodijelio je nagradu “Allrad Innovation des Jahres” ("Vozilo godine sa pogonom na sve točkove") Peugeot-u 3008 HYbrid4.
Autobild Allard već deset godina po kategorijama nagrađuje automobile koji su predstavljeni u prethodnoj godini i dodatno uručuje specijalno priznanje za najbolju inovaciju.

Ove godine je urednički tim magazina Autobild Allard zajedno sa kompanijom “Goodyear” dodijelio nagradu za najbolju inovaciju Peugeot-u za model 3008 HYbrid4. Ovo je ujedno i prvi put da je ovim priznanjem nagrađena automobilska marka iz Francuske.

Žiri je izabrao 3008 HYbrid4 kao prvo serijski proizvedeno vozilo u svijetu sa djelotvornom kombinacijom dizelskog motora i električnog pogona koja predstavlja veliki napredak za auto industriju.

Predstavljanjem prvog dizel-hibridnog automobila na svijetu, Peugeot je uspješno razvio originalnu ponudu u pogledu zaštite okoliša, mobilnosti i niske potrošnje goriva.

Hibridizacija dizel motora (2.0 HDi FAP od 163 KS) i električnog motora sa 37 KS rezultiraju pogonom na četiri točka sa 200 KS i prosječnom potrošnjom od 3,8 l na 100 km. Emisija štetnih CO2 gasova je smanjena i do 35 % u poređenju sa motorima slične snage i iznosi 99 g/km.