auto
0

Na pomolu sklopivi električni automobil sa MIT-a

Sarajevo-x.com
Istraživači na MIT-u rade na izradi prototipa futurističkog i jeftinog električnog automobila koji će se koristiti za gradski prevoz, a moći će se sklopiti poput kolica i ostaviti na željezničkim stanicama i drugim posebno predviđenim mjestima.

Glavni cilj ovog projekta jeste da se razvije lagani automobil koji će se moći proizvoditi za masovne potrebe i to za malo novca. Futuristički automobil zove se City Car, a ključni dio čitavog koncepta počiva na dizajnu točkova automobila.

Tim sa MIT-a, kojeg finansijski podražava General Motors, transformirao je obične točkove u točkove koje pokreće poseban robotički sistem koji će biti osnova City Cara. Svaki od četiri točka automobila imat će svoj električni motor, mehanizam za upravljanje i kočenje, suspenziju i digitalne kontrole, a sve će to biti integrisano u zatvorene kutije koje će se vrlo lako moći uključiti i isključiti.

Još jedna neobična karakteristika automobila jeste njegova sklopiva šasija koja će korisnicima omogućiti da ga parkiraju na posebno označenim mjestima u gradu, gdje će istovremeno i “puniti baterije”.

Ispod haube neće biti standardni motor, već software pomoću kojeg će se automobil prilagođavati svakom putniku, mijenjati boja kabine, izgled kontrolne ploče te savjetovati vozača gdje treba skrenuti i parkirati.

Kao i kompjuter, automobil će se paliti na Start dugme, a umjesto volana imat će drške slične onima na motoru.

Istraživački tim izjavio je kako se nadaju da bi do kraja godine svijetu mogli predstaviti prvi prototip City Cara i tako pomoći doprinijeti smanjenju emisije ugljičnog dioksida i zaustavljanju globalnog zagrijavanja.