Stigli u BiH
47

Na Jahorini predstavljena tri Infinitijeva modela, zvijezda coupe Q60 sa 405 KS

Piše: D. B.
(Foto: Klix.ba)
Kompanija Grand Automotive iz Sarajeva koja je ovlašteni zastupnik Infinitija u BiH, na olimpijskoj ljepotici Jahorini je organizovala prezentaciju tri Q modela luksuznog Nissanovog brenda.

Grupa bh. novinara među kojima je bio i predstavnik portala Klix.ba, imala je priliku isprobati modele Q30, Q50 Hybrid i Q60, tri od pet modela kojima Infiniti ulazi na bh. tržište. Na prezentaciji je najavljeno da će Infiniti u toku ove godine dobiti svoj salon ili će se postići dogovor s nekim distributerom, ali ono što je važno istaći jeste da kupci iz BiH već mogu naručiti i dobiti vozila.

Infiniti Q30 (Foto: Klix.ba)
Infiniti Q30 (Foto: Klix.ba)

Q30 je osnovni Infinitijev model, lijep mali i pouzdani crossover. Ovaj model smo ranije imali priliku testirati te smo tada vozili Q30 s Premium opremom i 1,5-litarskim turbodizelskim motorom, koji isporučuje 109 KS, tako da u ovom slučaju nije bilo nepoznanica.

Infiniti Q50 Hybrid (Foto: Klix.ba)
Infiniti Q50 Hybrid (Foto: Klix.ba)

Q50 Hybrid je poslovna limuzina i klasični hibrid specifičan po mnogo čemu, a nainteresantnije je to što njegov elektromotor snage 59 KS može raditi u cijelom rasponu snage 3,5-litarskog benzinskog motora od 305 KS. Ukupna snaga iznosi 364 KS, ali potrošnja goriva u gradu ugodno iznenađuje, jer se ona kreće između 7 i 8 litara. Također, ovaj model ima automatski mjenjač, stalni pogon na sva četiri točka te mogućnost vožnje samo na struju do 100 km/h. Poenta kod ovog modela jeste da automobil ubrzava u kombinaciji benzin-struja, a kasnije kad se pusti papučica gasa, ugasi se benzinski motor, nakon čega se brzina kretanja održava pomoću elektromotora. Automobil je dug 4.790, širok 1.820 i visok 1.445 mm, težak je 1.716 kg, a emisija CO2 iznosi 159 g/km.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Q50 Hybrid nudi sve ono što možete očekivati od jedne luksuzne limuzine, udobnost, ugodnu vožnju, praktičnost i naprednu tehnologiju.

Važno je napomenuti da ovaj model koristi avionsku tehnologiju Drive by Wire gdje upravljač nema fizičku poveznicu s točkovima nego je povezan sa elektromotorima. Feedback s točkova na upravljač se može podešavati.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

U standardnoj opremi Q50 Hybrid posjeduje sjedišta presvučena kožom, start-stop sistem, kameru za vožnju unazad, mogućnost promjene moda vožnje, bluetooth povezivost, tempomat, limitator brzine, električne i grijane vanjske retrovizore, prednja halogena svjetla s automatskim podešavanjem visine snopa, LED maglenke, dva ekrana osjetljiva na dodir, Infiniti InTouch TM sistem, USB priključak, dvozonski klima uređaj, kožom presvučeni upravljač s kompandama, sistem ulaska u automobil bez ključa, sistem za praćenje pritiska u gumama, LED prednja svjetla, 19-inčne naplatke, aluminijske ukrasne detalje u unutrašnjosti, sportska elektronski podesiva sjedišta, "pametni" ključ s memorijom i brojne sigurnosne sisteme. U dodatnu opremu spadaju magnezijske lopatice za promjenu stepena prijenosa iza upravljača, aluminijske papučice, pojedinačna kontrola pritiska u gumama, aktivna kontrola putanje vozila, pomoć pri kretanju na uzbrdici, blokada paljenja vozila, senzor za svjetla, LED stražnja svjetla, Scratch Shield boja, Steering paket, Welcome paket, Visibility paket, Multimedia paket, Safety Shield paket i drugo.

Cijena Infinitija Q50 Hybrid iznosi 95.000 KM.

Infiniti Q60 (Foto: Klix.ba)
Infiniti Q60 (Foto: Klix.ba)

Zvijezda dana bio je sportski coupe Q60 sa stalnim pogonom na sva četiri točka, Ovaj automobil pokreće 3,0-litarski V6 twin-turbo motor, koji razvija 405 KS. Automobil je dug 4.650, širok 1.850 i visok 1.395 mm, težak je 1.899 kg, a emisija CO2 iznosi 210 g/km.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Upravo je Q60 bio najinteresantniji od pomenutog trojca. Impresionirao je svojom snagom, ubrzanjem, držanjem na cesti, udobnošću i luksuzom, a sportski duh kojim odiše nikog nije ostavio ravnodušnim. Oni koji očekuju nešto odvažniji zvuk od takve mašine, ostat će uskraćeni, jer je Q60 ipak vuk u ovčijoj koži. Ipak, izgledu, snazi i luksuzu ovog modela je nemoguće pronaći manu.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Standardnu opremu čine Comfot paket, Connectiviti+ sistem, Bluetooth povezivost za telefon i glasovno upravljanje, sistem za pomoć pri kočenju, adaptivna prednja svjetla (AFS), aktivna kontrola putanje vozila, aktivna kontrola putanje vozila, alarm, aluminijske papučice, aluminijski detalji interijera, BOSE audio sistem, dnevna svjetla, mogućnost promjene moda vožnje, dva ekrana osjetljiva na dodir, dvozonski adaptivni klima uređaj s automatskom recirkulacijom, elektronski podesivi i preklopivi vanjski retrovozori, elektronski podesiva sjedišta s grijačima, automatsko spuštanje retrovizora pri kretanju unazad, Infiniti InTouch sistem upravljanja i podešavanja automobila, Infiniti navigacijski sistem, a dodatnu inteligentni sistem pomoći pri kočenju (IBA), unutrašnjost presvučena kožom, kožni multifunkcionalni upravljač s lopaticama za promjenu stepena prijenosa, LED duga i kratka svjetla s automatskim podešavanjem visine, multimedijalni paket, pomoćni sistem za kretanje na uzbrdici, Safety Shield paket, senzor za kišu i količinu svjelosti, Smart Beam sistem za automatsko uključivanje i isključivanje dugih svjetala, sistem kontrole pritiksa u gumama, USB priključak, Visibility paket, višeklipne kočione čeljusti (četiri klipa naprijed, dva nazad), 19-inčni naplaci, električni stakleni pomični krov i drugo.

Q60 kao i Q50 Hybrid koristi Drive by Wire tehnologiju.

Cijena ovog modela u BiH je 110.000 KM.