Škodina klasika
11

Na izložbu Techno Classica stiže i Škoda

Klix.ba
Češka automobilska kompanija u Essenu će izložiti nekoliko zanimljivih automobila iz prošlih vremena, među kojima će biti i naglašeno aerodinamičan prototip 935 Dynamic.

Jedna od najstarijih automobilskih kompanija na izložbi Techno Classica, koja će se od 5. do 9. aprila održati u Essenu (Njemačka) izložit će nekoliko automobila koji su odigrali značajnu ulogu u historiji Škode.

Iza nadimka "Porsche s istoka" krije se Škodin sportski Coupe model 130 RS koji je publici premijerno predstavljen 1975. godine. Dvije godine kasnije, 130 RS je na Monte Carlo reliju ostvario dvostruku pobjedu u klasi do 1.300 ccm, a četiri godine kasnije stigla je i konstruktorska titula u klasi 1 u tadašnjem Evropskom šampionatu turističkih automobila (ETCC - European Touring Car Championship).

Škodin Coupe pokretao je 1,3-litarski četverocilindarski motor sa 140 KS, što je bilo dovoljno da samo 720 kilograma težak automobil razvije blizu 220 km/h. Produkcija je završena 1981. godine, a Škoda je oznaku RS na naredni automobil stavila nakon skoro 20 godina, kada je publici 2000. godine predstavljena prva Octavia RS.

Pored modela 130 RS, Škoda će u Essenu izložiti i model 935 Dynamic koji je premijerno predstavljen na Sajmu automobila u Pragu 1935. godine, gdje je svojom naglašeno aerodinamičnom karoserijom izazvao veliku pažnju publike kojoj su u to vrijeme nuđeni drugačiji automobili.

Jedini sačuvani primjerak pažljivo je restauriran u tvorničkom odjelu Škode, a pokreće ga vodom hlađen dvolitarski četverocilindarski boxer motor (55 KS) smješten ispred zadnje osovine. Škodina senzacionalna "kapljica" stizala je do 140 km/h, a u konstrukciji karoserije korišten je i aluminij.

U Škodi su odlučili da u Essenu izlože i model Favorit koji slavi svoj 30. rođendan i ujedno se smatra prekretnicom češke kompanije koja nekoliko godina nakon predstavljanja Favorita ulazi u plodonosno partnerstvo s koncernom Volkswagen.