Sjajan primjerak
59

Na aukciju ide Ford GT koji je prešao samo 17 kilometara

Klix.ba
Prema preliminarnim procjenama aukcijske kuće RM Sotheby's, novi vlasnik će za, vjerovatno, najočuvaniji Ford GT prethodne generacije morati izdvojiti od 300.000 do 350.000 dolara.

Aukcijska kuća RM Sotheby’s u aprilu će u američkom gradu Fort Lauderdale (Florida) organizovati dvodnevnu aukciju na kojoj će nove vlasnike potražiti blizu 300 kolekcionarskih automobila iz različitih vremenskih perioda, a jedan od najinteresantnijih modela bez sumnje će biti Ford GT iz 2006. godine, čiji je prvi i jedini vlasnik njim prešao samo 17 kilometara.

Bijela karoserija faktički novog automobila ukrašena je karakterističnim plavim "racing" trakama. Kočne čeljusti obojene su crvenom bojom, a vlasnik je s liste opcione opreme odabrao i izuzetno skupe aluminijske ojačane felge koje su proizvod čuvene njemačke kompanije BBS.

Podsjećanja radi, prvu generaciju reinkarnacije modela GT40, kojim je Ford u drugoj polovini šezdesetih godina dominirao na utrci 24 sata Le Mansa, pokreće centralno smješten aluminijski 5,4-litarski V8 motor koji uz asistenciju mehaničkog kompresora nudi nešto više od 550 KS i 678 Nm najvećeg obrtnog momenta koji se na zadnju osovinu distribuira preko 6-stepenog ručnog mjenjača (Ricardo).

Ford je od 2004. do 2006. godine proizveo 4.038 primjeraka, a jedan od njih uskoro bi trebao promijeniti svog vlasnika.