Avantura u Turskoj
10

Motocikl protiv reli automobila kroz jedan od najopasnijih kanjona na svijetu

D. B.
Toprak Razgatlıoğlu, FIM svjetski superbike šampion iz 2021. godine i Ayhancan Güven, takmičar iz DTM serije, zamijenili su svoje uobičajene staze off-road izazovom u turskoj oblasti Kemaliye unutar zagonetnog Dark Canyona.

Dark Canyon je poznat kao jedan od najdubljih kanjona na planeti i omiljena je staza za motocikliste te automobilske entuzijaste. Uvršten na UNESCO-ovu probnu listu mjesta svjetske baštine 2021. godine te se ističe kao jedna od najzanimljivijih i najstrašnijih ruta na svijetu s 38 ručno izrađenih tunela, ozloglašenih u zajednici motosporta po svojim zastrašujućim izazovima.

Kanjon je dug oko 25 kilometara, uranja u dubinu više od kilometra i ima bazu koja se sužava na samo 10 metara, sa strmim padinama koje stvaraju fascinantan i izazovan krajolik. Odlučujući se na prvi silazak s utabane staze, dvojac je izazivao jedan drugog da pomaknu svoje granice u adrenalinskoj potrazi. Dvojica trkača na stazi izašla su iz svoje zone komfora i prvi put se okušala u off-road trkama.

"Vožnja motocikl u kanjonu se veoma razlikuje od vožnje na stazi. Moj motocikl je bio pretežak da bih se mogao zaustaviti, a teren nije bio lak za vožnju; međutim, za mene je to bilo uzbudljivo iskustvo", rekao je Toprak Razgatlıoğlu, nosioc zastave koji je Turskoj donio slavu na Svjetskom prvenstvu u superbikeu 2021. godine.

U međuvremenu, Ayhancan Güven, koji je ove godine stekao prestižnu platinastu licencu za kojom čeznu vrhunski vozači širom svijeta, učestvovao je u obračunu sa Škoda Fabia Rally2 automobilom, obilježavajući svoj debi u karijeri sa ovim vozilom.

“Bilo je puno izazova u cijelom kanjonu, a kroz tunele je bilo prilično teško proći. Prvi put sam vozio ovaj auto, a upravljač je bio potpuno drugačiji od onog koji inače vozim. Bilo je to izazovno iskustvo, ali sam se jako zabavio", kazao je Güven.