Skupa prerada Ducatija
2

FOTO / Monster sa titanijumskim okvirom

Sarajevo-x.com
Amerikanac Randy Martin uspio je prvi na svijetu napraviti Ducati Monster sa titanijumskim okvirom. Rezultat je gotovo dvostruko lakši motocikl, ali i trošak od oko 5.000 eura.

Martin, koji vodi svoju radionicu u Kanzasu, je ovaj projekat prihvatio kao izazov kojim bi pokazao šta njegova mala kompanija može uraditi. Iako ne želi reći koliko će koštati ovaj novi okvir, slične okvire za motocikle prodaje za oko 5.000 eura.

Za potrebe izrade jedinstvenog S4RS, Martin je kupio korišten i potpuno serijski Ducati Monster i počeo ga rastavljati do najmanjih dijelova. Nakon toga prešao je na izradu posebnih nosača koji će držati znatno šire cijevi titanijumskog okvira pri varenju. Nakon izrade rama prilagodio je ostale dijelove motocikla kako bi se širi ram uklopio bez problema, a rezultat je zaista fascinantan.

Uprkos povećanoj veličini titanijumskog okvira, Martin ističe da je njime značajno poboljšao osobine Monstera. Naime, serijski okvir težak je 11.5kg, dok je titanijumski okvir težak 6.25kg, što je ušteda od gotovo 50% na težini. Kako je titanijum nešto "mekši" hrom-molibdena od kojeg je izrađen serijski okvir, Martin je povećanjem prečnika titanijumskih cijevi uspio dobiti titanijumski okvir koji je jednako krut kao i serijski. Također, zbog širih cijevi okvira ovakav Monster izgleda i znatno agresivnije, te još više zaslužuje svoje ime.

Vezani članci