auto
5

Miura slavi 50. rođendan

Klix.ba
Svečanost kojom je Lamborghini obilježio 50 godina od nastanka jednog od najboljih sportskih automobila svih vremena upriličena je u čuvenoj španskoj uzgajivačnici bikova kojom upravlja porodica Miura.

Jedna od 150 ukupno proizvedenih Miura SV na put u Andaluziju otišla je u pratnji tri Huracana i tri Aventadora, a centralna je svečanost organizovana u jednoj od najstarijih uzgajivačnica bikova u Španiji kojom već 175 godina upravlja porodica Miura, po kojoj je Lamborghinijev automobil 1966. godine dobio naziv.

Model Miura P400 SV (Spinto Veloce), koji je prikazan na fotografijama, predstavljen je 1971. godine. Pokretao ga je centralno smješten 4-litarski V12 motor koji je raspolagao sa malo manje od 400 konjskih snaga i 400 Nm najvećeg obrtnog momenta. U standardnoj opremi najsnažnije Miure bili su ventilirani diskovi kočnica, a Lamborghini je opciono nudio i ZF-ovu mehaničku blokadu diferencijala.

U poređenju s modelom Miura S, SV je imao značajno proširene zadnje blatobrane, unaprijeđen ovjes i proširen trag zadnjih točkova. Poboljšani su i materijali u unutrašnjosti, a klima-uređaj je bio dio standardne opreme.

Lamborghini je model Miura SV, koji je jedno vrijeme bio najbrži cestovni automobil, proizvodio 18 mjeseci, a naslijedio ga je model Countach koji je Lamborghini proizvodio od 1974. do 1990. godine.