auto
22

Lamborghini Aventador Miura Homage košta milion dolara

Klix.ba
Kompanija Lamborghini je odlučila odati počast legendarnom modelu Miura sa 50 specijalnih Aventadora, no, u Hong Kong ide jedini primjerak u Verde Scandal zelenoj boji.

Lamborghini Avio sa avijacijskom temom je debitovao u Hong Kongu početkom augusta, a sada je lokalni Lamborghinijev odjel predstavio još jedan specijalni model. Baziran je na većem Aventadoru i napravljen je u čest 50. rođendana modela Miura. Radi se o unikatnom Aventadoru Miura Homage, koji je ofarban u Verde Scandal zelenu boju sa mat srebranim ukrasima. Njegova cijena iznosi 1,03 miliona dolara.

Lamborghinijev Ad Personam studio nudi 50 automobila sa bojama i specifikacijama kojim odaju počast Miuri. Gornji dio karoserije kod ovih automobila je ofarban u jednu boju, dok je donji u drugoj kontrasnoj boji. Svi automobili imaju 20-inčne prednje i 21-inčne stražnje Dione naplatke ofarbane u zlatnu i mat sivu boju.

Kako bi automobili bili drugačiji od standardnog Aventadora, Lamborghinijev stražnji logo je crne boje, dok se matalna Miura oznaka nalazi na pragovima. Kada je riječ o unutrašnjosti, kupci mogu izabrati Nero Ade ili Terra Emilia kožu. Svi automobili su opremljeni carbon-fiber paketom, a na kožom presvučenom instrument tabli ispisano je "Lamborghini". Na naslonjačima je natpis "Miura 50th".

Miura Homage donosi samo estetičke promjene, dok promjena atmosferskog 6,5-litarskog V12 motora, koji razvija 700 KS, nema. Automobil od 0 do 100 km/h ubrzava za 2,9 sekundi i dostiže maksimalnu brzinu od 350 km/h.

Lamborghini nije predstavio specijalnu verziju Aventadora s više snage već tri godine, kada su se pojavile coupe i roadster Anniversario verzije sa 20 KS više.