Svi žele automatik
0

Mini se oprašta od ručnog mjenjača

A. M.
Sve više proizvođača odustaje od ručnog mjenjača. Iz Minija takođe stiže službena potvrda da se novi modeli britanske marke više neće nuditi s ručnim mjenjačem. Britanski proizvođač želi se više fokusirati na električne modele u kojima mjenjač sa ručnim šaltanjem postaje višak iz tehničkih razloga.

Ručni mjenjač potpuno nestaje iz ponude MINI-ja. Ovu informaciju potvrdila je i Stefanie Wurst, šefica britanskog brenda. Najava dolazi samo nekoliko dana nakon lansiranja novih generacija Mini Coopera i Countrymana, koji su za sada dostupni u električnim verzijama.

U intervjuu za Top Gear, Wurst je takođe napomenula da će se Mini u budućnosti još više fokusirati na električne modele, uključujući i motosport diviziju. Što se tiče termalnih motora, Mini nije otkrio više informacija, no moguće je da će se nuditi isključivo u obliku hibridnih pogonskih sklopova.

Zadnja verzija ručnog mjenjača sa šest brzina ugrađuje se u limitiranu verziju poboljšanih performansi i osjećajem vožnje kartinga - John Cooper Works 1TO6 Special Edition. Ovaj model se temelji na, sada već, staroj generaciji Coopera i dostupan je širom svijeta u samo 999 primjeraka.

Što se tiče novih generacija Mini Coopera i Countrymana, i oni će naknadno dobiti verzije s termalnim motorima. Međutim, ovaj uspješni dvojac će se i tada nuditi isključivo s automatskim mjenjačima.