Spremni za pakao
4

MINI predstavio svoje "pustinjske pacove" za Dakar

Klix.ba
Tvornička ekipa Mini John Cooper Works na naredni Rally Dakar stiže s dva različita automobila.

MINI je paralelno predstavio Buggy i rally-raid Countryman s kojima će 6. januara iz Lime (Peru) krenuti u još jednu dvosedmičnu Dakar avanturu.

Oba automobila napravljena su u kooperaciji s kompanijom X-raid. Suštinska razlika je u prijenosu snage na točkove, koja se u slučaju Buggyja distribuira samo na zadnju osovinu, a u slučaju Countrymana na obje, što zbog određenih pogodnosti za automobile s pogonom preko jedne osovine Miniju u konačnici daje veće šanse za uspjeh.

MINI je olakšao i temeljito revidirao automobil s kojim je već nastupao na Dakaru, a Buggy John Cooper Works u januaru će imati svoj premijerni nastup. Ispod karoserija koje su u oba slučaja napravljene od karbona i kevlara krije se cjevasta čelična šasija koja je optimizirana da izdrži ekstremna opterećenja relija u kojem do cilja treba preći više od 8.000 kilometara.

Oba modela također dijele i motor, a dorađeni BMW-ov redni trolitarski 6-cilindarski biturbo dizel u ovom slučaju raspolaže s 340 KS i 800 Nm najvećeg obrtnog momenta.

MINI će Rally Dakar startovati s tri Buggyja i četiri Countrymana.