Još jedan Nissan u milionskom nizu
0

Milioniti Nissan Qashqai iz Sunderlanda

Sarajevo-x.com
Radnici Nissanove tvornice u Sunderlandu slave proizvodnju milionitog Nissana Qashqaija, koji je time učvrstio svoj položaj jednog od najuspješnijih automobila ikad proizvedenih u Velikoj Britaniji. Jubilarno je vozilo sa proizvodnih linija sišlo četiri godine, šest mjeseci i 23 dana nakon početka proizvodnje 5. decembra 2006.
Nijedan automobil britanske proizvodnje nije dosegao milion primjeraka u tako kratkom periodu. Srebrni 2,0-litarski dizelski Qashqai Tekna će biti izložen u londonskoj O2 Areni, a neki će sretnik ili neka sretnica taj poseban automobil na kraju i osvojiti.

Vrijedna proizvodna prelomnica dogodila se samo dvije sedmice nakon što je Carlos Ghosn, predsjednik i glavni izvršni direktor kompanije Nissan Motor, tokom sastanka s britanskim premijerom Davidom Cameronom objavio da će nova generacija Qashqaija biti oblikovana, konstruisana i sklapana u Velikoj Britaniji. To će podići ukupna Nissanova ulaganja u ovu zemlju iznad 422 miliona funti.

Sklapan na prvoj liniji Nissanove tvornice u Sunderlandu, Qashqai je jedan od najuspješnijih Nissanovih proizvoda do danas. Kako bi se zadovoljila potražnja, u junu 2008. na prvoj je liniji pokrenuta treća smjena koja je omogućila 24-satnu proizvodnju. Kao odgovor na svjetsku financijsku krizu, ukinuta je u januaru 2009., no ponovo je uvedena u maju 2010. Tvornica otad radi danonoćno, kako bi potražnja bila zadovoljena. Svakog se dana, u prosjeku, u tvornici proizvede 1200 Qashqaija - ili jedan po svakoj minuti rada proizvodne linije. Više od 80 posto proizvodnje izvozi se na 97 tržišta širom svijeta iz luke Tyne.

Qashqai se snažno učvrstio kao jedan od 10 najprodavanijih automobila u Velikoj Britaniji, a u fiskalnoj 2010. bio je četvrti najprodavaniji model segmenta C. Najviše je primjeraka prodano u Velikoj Britaniji, Italiji, Njemačkoj, Španiji i Francuskoj. Među mnogim dobivenim priznanjima valja izdvojiti četiri godine uzastopnih vrhunskih rezultata na analizi pouzdanosti njemačke organizacije ADAC, jednoj od najzahtjevnijih analiza kvalitete u Evropi.

Na svojoj drugoj liniji Nissanova tvornica u Sunderlandu proizvodi i višenamjenski model Note, te kompaktni crossover Juke. Od 2013. ondje će se proizvoditi i električni Nissan Leaf. U sunderlandskoj su tvornici granicu od milion proizvedenih primjeraka dosad premašili Nissan Micra (2,3 miliona proizvedenih primjeraka od 1992. do 2010.) i Nissan Primera (1,4 miliona proizvedenih primjeraka od 1990. do 2007.).

Vezani članci