Tvornica otvorena 1986.
0

Milioniti BMW X1 iz tvornice u Regensburgu

Klix.ba
Njemački proizvođač automobila sklopio je milioniti primjerak najmanjeg SUV-a X1 u svojoj tvornici u Regensburgu u Njemačkoj. Jubilarni automobil je električni iX1 obojen u Alpine White boju.

Tvornica BMW-a u Regensburgu otvorila je svoja vrata davne 1986. Svaki dan oko 1000 automobila iz Serije 1, Serija X1 i X2 kreće na globalna tržišta iz ove tvornice.

Uz standardni ''termički X1 model, njegova električna verzija iX1 je prvo baterijsko vozilo koje se od prošle godine u novembru počelo sklapati u ovoj tvornici. Sada BMW slavi jubilarni milioniti primjerak svog najmanjeg SUV modela, a jubilej je obilježen proizvodnjom električne verzije.

BMW je u martu najavio da će do kraja 2023. u ovu tvornicu uložiti više od 350 miliona eura. Zahvaljujući ovoj investiciji povećat će se proizvodnja automobila i otvoriti oko 500 novih radnih mjesta. Tvornica BMW Group Regensburg nedavno je postala prva tvornica automobilske industrije na svijetu koja koristi end-to-end digitalizovani i automatizovani proces za inspekciju, obradu i označavanje lakiranih površina vozila u standardnoj proizvodnji koja se oslanja na robote kojima upravlja AI (umjetna inteligencija). Ovo predstavlja još jedan korak prema digitalnoj i inteligentno povezanoj tvornici (BMW iFactory) u ovoj regiji.

Na ovoj lokaciji će se krajem ove godine takođe početi proizvoditi još jedan SUV s nultom emisijom - BMW iX2.

Vezani članci