auto
0

Mijenjajte brzine brže od Schumija

Klix.ba
Alfin Selespeed sistem
Alfin Selespeed sistem
Ako nažalost ne možete voziti brzo poput Michaela Schumachera, uskoro ćete biti u stanju mijenjati brzine čak i brže od njega.

Za ovaj podvig su zaslužni britanski inžinjeri iz jedne kompanije koja odgovorno tvrdi da su razvili mjenjačku kutiju koja omogućava brže promjene brzina nego u F1 bolidima. S obzirom da Schumi i kompanija biraju odgovarajući prijenosni omjer u dijelićima sekunde to je veoma hrabra izjava.

Prema navodima ove firme koja je razvila ovaj sitem nazvan ZeroShift, on je sposoban obezbjediti promjenu brzina bez pritiska na kvačilo.

Phil James, jedan od šefova ZeroShift Ltd., je objasnio: "Vozači mogu očekivati tečna ubrzanja. Ne postoje gubici obrtnog momenta ili osjećaja otpora pri promjeni brzine koji je čest na običnim ručnim, sekvencijalnim i automatskim mjenjačima.

ZeroShift koristi konvencionalne prijenose ali su sinkroni zamjenjeni tajnim sitemom koji promjene brzina vrši mnogo efektivnije.

Phil dodaje: "Sinkronizovani prijenos je u upotrebi od davnih dvadesetih godina i iako je usavršavan do perfekcije, niko nije ni pomislio na razvijanje drugih načina promjena brzina. Mi smo to napokon uspjeli."

ZeroShift će biti dostupan najkasnije za jednu godinu te će se opsluživati putem ručica na volanu ili potpuno automatski.